“Baton” posjetio stare travničke džamije i druge historijske znamenitosti

U cilju resocijalizacije i kulturne afirmacije ratnih vojnih invalida, svih učesnika i stradalnika rata, kao i prijatelja i simpatizera,  Udruženje “BATON” Zenica je u subotu 22. jula  2023. godine  organizovalo edukativnu ekskurziju pod nazivom: „TRAVNIČKE STARE  DŽAMIJE I DRUGE HISTORIJSKE ZNAMENITOSTI“.

Posebno nam je zadovoljstvo da smo poslije  Konjica i Sarajeva na zahtjev velikog broja članova ponovo bili u prilici da organizujemo novu edukativnu ekskurziju u kojoj je težište  bilo na  duhovnosti tj. na posjeti vjerskim i  sakralnim objektima te  ostalim historijskim znamenitostima.

Kao što smo u pozivu već istakli, cilj nam je bio prikazati grad Travnik iz malo drugačijeg ugla, a u toku ove jednodnevne edukativne ekskurzije, posjetili smo slijedeće historijske znamenitosti i to: Gazi-aginu Sulemaniju- Šarenu džamiju, Poturmahalsku, Jeni Hasan- aginu, Lončaricu, Konatur i Lukačku džamiju.

Isto tako, posjetili smo hadži Ali-begovoj džamiji uz koju je nekada djelovala medresa i sahat kula Mehmed-paše Kukavice, te neizostavna Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku.

Nismo  mogli a da se ne  osvrenemo na historijske ličnosti Bosne i Hercegovine, koje počivaju u ovom gradu pa smo tako posjetili: turbeta šejha hadži Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka, te velikih vezira namjesnika i kapetana Bosanskog ejaleta, pišu iz Batona.