Premijerka Mehmedić i ministar Marić razgovarali s federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemalom Hrnjićem

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Kemal Hrnjić, danas je u posjeti Zeničko dobojskom kantonu.U sjedištu kantona sastao se sa premijerkom, Amrom Mehmedić i kantonalnim resornim ministrom Vinkom Marićem.

“Razgovarali smo o mnogim temama, koje su problematične ne samo za ovaj kanton, nego za Federaciju BiH.Kad je u pitanju Zakon o šumama složili smo se da je jako neophodan i da su šume u FBiH, kao jedan od najbitnijih resursa naše zemlje, ugrožene nepostojanjem Zakona od 2009. godine i ova Vlada će imati veliku odgovornost da donese taj Zakon u parlamentarnu proceduru i da izlobira da on usvoji i počne primjenjivati, jer je od suštinske važnosti za očuvanje šuma i njihovih funkcija”, rekao je Kemal Hrnjić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, nakon održanog sastanka u sjedištu ZDK.

“Ono što je najbitnije je da smo zaključili da ćemo sinhronizovati poticajne mjere u poljoprivrednoj proizvodnji, što mora biti bolje usaglašeno nego ranijih godina”, naglasio je ministar Hrnjić.

Nakon sastanka u sjedištu ZDK federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, sastao se i sa predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača i veteririnarskih stanica, a potom je, u pratnji resornog kantonalnog ministra, posjetio Mesnu industriju „Madi“ Tešanj,  farmu muznih krava „Pranjaš“ u Žepču, farmu svinja vlasnika Đureinović, te Udruženje malinara i pčelara u Željeznom polju.

“Cilj nam je da upoznamo naše poljoprivredne proizvođače sa mjerama, koje poduzima Vlada Federacije BiH i naš kanton, kao i sa podsticajama, koje ćemo im omugućiti”, pojasnio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK, Vinko Marić.