Rast kamatnih stopa

Kamatne stope od prošle godine rasle su čak četiri puta, a u narednom periodu očekuje se odluka Evropske centralne banke da li će doći do novih povećanja.

S druge strane, iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH tvrde da će doći do korekcije kamatnih stopa prije svega pod uticajem tržišta, ali da ne očekuju da će to povećanje biti značajno.

Proteklih godina bilježili smo smanjenje kamatnih stopa te smo krajem prošle godine dostigli rekordno nizak nivo kamatnih stopa na našem tržištu. Smatramo da ne postoje opravdani razlozi za dramatičan i značajan rast kamatnih stopa kao što se to dešavalo u regionu i zemljama Evropske unije. Sve mjere koje smo uvodili do sada bile su kako bi se zadržala stabilnost tržišta i bankarskog sektora, a samim tim i da se izbjegnu negativni efekti za građane i privredu“, potvrdio je Admil Nukić iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

Iz Evropske centralne banke najavljuju ublažavanje restriktivnih mjera, tvrdi Nukić te smatra kako do kraja 2023. godine ne treba očekivati istu dinamiku broja povećanja nivoa kamatnih stopa kao što smo to imali u proteklih 12 mjeseci. (B.D.)