U utorak će u Zenici biti otvorena Napretkova izložba „Stećci-svjetska baština UNESCO-a”

U organizaciji HKD Napredak Glavna podružnica Mostar i HKD Napredak podružnica Zenica, u utorak  16. svibnja 2023. godine u Galeriji “Paulus” Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao” u Zenici, s početkom u 18,30 sati bit će upriličeno otvorenje izložbe „Stećci – svjetska baština UNESCO-a.”

Riječ je o pokretnoj izložbi na kojoj će se prezentirati 13 umjetničkih fotografija stećaka s lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Sve fotografije su upotpunjene detaljnim tekstualnim objašnjenjima, na hrvatskom i engleskom jeziku, uključujući opis područja na kojem je stećak fotografiran te pojedinosti o samom spomeniku.

Ovaj projekt, a kojeg je osmislio i priredio Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak, afirmira internacionalnu i prekograničnu suradnju, kulturnu povezanost, promovira zajedničku kulturnu baštinu te ima za cilj osnažiti i potaknuti daljnju zajedničku suradnju i kao takav dobio je i potporu Ministarstva kulture i športa Federacije Bosne i Hercegovine.

O izložbi će govoriti dopredsjednik HKD Napredak i predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Miroslav Landeka i povjesničar i arheolog Ante Vujnović, ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH.

Glavni cilj ove izložbe je predstavljanje stećaka publici u Zenici i svima koji cijene ovo veoma vrijedno kulturno bogatstvo koje je prepoznato i od strane UNESCO-a.

HKD Napredak Glavna podružnica Mostar
HKD Napredak podružnica Zenica