Prijedlog otplate preostalog duga

FOTO: Zenicainfo.ba

Menadžment Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica poslao i je prije isteka roka prijedlog za otplatu zaostalog duga prema Gradu Zenica, te u narednih nekoliko dana očekuju odgovor na spomenuti prijedlog – potvrdio je Feni direktor tog preduzeća Mensur Hukić.

 

Dogovorom Gradske uprave Zenica, Sindikata, menadžmenta ZDRMUZ te vladajućeg društva Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine 5. aprila ove godine, prekinuta je 12-dnevna obustava rada u zeničkom rudniku, ali je to preduzeće imalo obavezu da do 10. maja u Gradsku upravu Zenica dostavi svoj prijedlog otplate na rate zaostalog duga.

“Radi se o dugu od oko 2.560.000 KM. Prijedlog smo poslali, a početkom ovog mjeseca imali smo i sastanak sa gradskom komisijom, koju vodi sekretar Selver Keleštura. Nadamo se da će naš prijedlog biti prihvaćen te da će taj problem biti riješen, kazao je direktor Hukić.

RMUZ-a ostalo je da isplati dug za zatezne kamate za naknadu za korištenje komunalnog-gradskog zemljišta (KGZ), a koja je, prije pet godina, odlukom Ustavnog suda Federacije BiH zvanično ukinuta.

Glavnicu tog duga preduzeće je isplatilo još prije više od dvije godine te su od Grada Zenica tražili otpis duga po osnovu zateznih kamata, ali njihovom zatjevu nije bilo udovoljeno te je sredinom marta ponovo bio blokiran račun, zbog čega je kasnilla isplata februarske plaće i naknade za topli obrok.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, na sastanku na kojem je dogovoreno potpis sporazuma o otplati zaostalog duga na rate, najavio je kako će, “ako ne donesu taj sporazum”, Grad Zenica 11. maja blokirati ponovo račun preduzeća. (Akta.ba)