Ljekarska komora i Kantonalna bolnica organizovali besplatne preglede glave i vrata

U sklopu obilježavanja Svjetske sedmice svijesti o tumorima glave i vrata Ljekarska komora ZDK i Kantonalna bolnica Zenica danas su u ovoj zdravstvenoj ustanovi u terminu od 13 do 17 sati organizovali besplatan pregled glave i vrata za stanovništvo i to bez uputnica i naručivanja. Preglede su obavljali specijalisti otorinolaringologije i maksilofacijalne hirurgije.

“Cilj ove aktivnosti je pravovremeno otkrivanje pomenutih oboljenja, ali i njihova prevencija, kao i upoznavanje javnosti o ranim simptomima i liječenju tumora glave i vrata, te skidanje stigme s osoba, koje su prošle tretman liječenja tumora glave i vrata”, navodi doktor Nadir Omerović, zamjenik načelnika Odjela otorinolaringologije i maksilofacijalne hirurgije KBZ, pojašnjavajući da rano otkrivanje svake bolesti, pa tako i ove, lakše se i uspješnije liječi, a zahtijeva i manja finansijska sredstava, nego u kasnijim fazama oboljenja, jer je tada liječenje dugotrajno.

“Među tumorima glave i vrata najčešći su karcinomi glave i vrata i prednjačeći su tumori porijekla epitelnih stanica sluznice, te gornjeg dijela aerodigestivnog trakta, koji su u najvećem broju slučajeva izazvani štetnim učincima duhna i alkohola”, ističe otorinolaringolog Nadir Omerović, zamjenik načelnika Odjela otorinolaringologije i maksilofacijalne hirurgije KBZ. (V.J.)