Aktivnosti na proljetnom uređenju grada

Uveliko traju „proljetni“ poslovi u nadležnosti komunalnog preduzeća Alba. Kosidba velike površine prekrivene travnjacima, kao i održavanje i njega sezonskih i trajnih cvjetnjaka sa oko 30.000 sadnica sezonskog cvijeća i više od 6.000 metara žive ograde. Albini radnici zaduženi su i za odgovarajuću njegu i orezivanje stabala kojih je u našem gradu oko 7.000 i oko 14.000 komada grmlja. Redovni poslovi Albe preduzeća u kojem sve više nedostaje radnika.

Jutros su Albini radnici kosili travnjake uz bulevar od Staničnog mosta prema Lameli.

Sve radimo prema planu koji izrađuju u Javnoj ustanovi za prostorno planiranje i uređenje grada i u saglasnosti sa gradskom Službom za ekologiju i komunalne poslove. Za ovaj mjesec je plan da pokosimo 535 hiljada kvadratnih metara travnjaka, što je ¾ od ukupne travnate površine u gradu Zenici”, kazao je Bojan Jefić, poslovođa za odžavanje zelenih površina i sportskih terena u Javnom preduzeću Alba.

Ukupna travnata površina u Zenici je 750.000 kvadratnih metara. Uz kosidbu u toku su i brojni drugi “proljetni” poslovi, okopavanje cvijeća i prehranjivanje sadnica, posebno ruža, zatim orezivanje i sječa stabala, okopavanje grmlja. Slijedeći mjesec rade na zamjeni sezonskog cvijeća koje se u Zenici prostire na skoro 1.000 kvadratnih metara površine, a uskoro će na mostove postaviti žardinjere za cvijeće.

Mi u Albi se suočavamo s ozbiljnim problemom s kojim se susreću i drugi u Bosni i Hercegovini. Prilično je izražen nedostatak radne snage. Odlaze nam i redovni radnici koji su “za stalno” zaposleni u preduzeću, ali nam je sve teže naći i sezonske radnike”, ističe Jefić.

Mjesečna naknada za sezonski rad u Albi nije možda na zavidnom nivou, ali u općoj ekonomskoj nesigurnosti i inflaciji i s obzirom na broj evidentiranih niže kvalifikovanih radnika na birou rada, pomalo čudi ovaj podatak. (A.H.)