Ministar Šibonjić prisustvovao iftaru u organizaciji privrednika iz Beča

Sinoć je u Beču organizovan iftar za uspješne bosanskohercegovačke privrednike. Događaj je upriličen sa ciljem umrežavanja naše dijaspore sa maticom BiH, razvijanja poslovne saradnje, realizacije novih projekata i obostranog pružanja podrške u segmentima privrednog i društvenog života.

Iftaru je prisustvovalo više od 50 zvanica iz privrednog, kulturnog i političkog života porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji žive i rade u Austriji. Iftaru su prisustvovale i zvanice iz Bosne i Hercegovine, među kojima ministar za za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ćamil Duraković, potpredsjednik Skupštine RS Mirsad Duratović, te ministar privrede Zeničko–dobojskog kantona Samir Šibonjić. Događaju je prisustvovao predstavnik Ambasade BiH u Beču ministar savjetnik Šaban Forić, a osim privrednika iz Austrije, učešće su također, uzeli i privrednici iz BiH. Važno je istaći da se radi o biznismenima čije kompanije sa sjedištem u Austriju ostvaruju u svojom branšama milionske prihode.
Okupili smo se kako bismo dali značaj postignućima koja daju naši vrijedni i sposobni privrednici u Austriji, ali i širom Evrope i svijeta. Jedan od prioreta rada našeg Ministarstva bit će upravo jačanje mreže među našim privrednicima i njihovom snažnijem povezivanju sa domovinom. Bosna i Hercegovina treba naše uspješne ljude i mi ćemo kao Ministarstvo učiniti sve da svi oni ostvare što kvalitetnije relacije sa insitucijama i privredom našeg kantona. Krajnji cilj je povećanje investicija i masovan povratak naših ljudi u zemlju. Možda zvuči utopistički, ali mi ćemo raditi na tome svim snagama”, naglasio je ministar Šibonjić.
Jedan od zaključaka sa skupa je da se u skorije vrijeme organizuje “radni sastanak” u Beču koji bi okupio oko 100 privrednika iz Austrije i BiH.