Radioamateri Zenice dobitnici prestižne diplome 5BDXCC

Zenički radioamateri su odavno priznati u cijelom svijetu, ali su nedavno, godinu dana uoči obilježavanja 75. godišnjice postojanja i rada, okrunjeni prestižnom diplomom 5BDXCC najtraženijom u svijetu radioamaterizma.

Tome je prethodilo na stotine ostvarenih dvosmjernih veza na pet frekvencija i potvrđenih QSL kartama.

Na frekvencijskim opsezima od 3,5 do 28 Megaherca (Mhz) su ostvarivane te veze iz zeničkog Radio kluba prethodnih godina i decenija.

Diploma potvrđuje da smo radili na pet bandova, odnosno frekvencijskih opsega i ostvarili 500 entiteta. To potvrđuju svojevrsne razglednice radioamaterizma, odnosno QSL kartice, kao dokaz uspostavljanja dvosmjernih radio-veza diljem svijeta“, kazao je Jasmin  Hadžiselimović, predsjednik Radio kluba Zenica.

Nema puno lokalnih radio klubova, koji su dobili diplomu 5BDXCC, pa je s obzirom na masovnost i veličinu Svjetskog Radioamaterskog saveza (IARU) ovo priznanje tim veće.

Svaka država – članica Ujedinjenih nacija njih 193 su i članice Svjetskog Radioamaterskog saveza. S obzirom na to da neke države imaju više entiteta i da su članice našeg Saveza i države, koje nisu članice UN-a onda možemo vidjeti da je Radiomaterski svjetski savez najmasovnija organizacija u svijetu sa ukupno 339 članica“, pojasnio nam je Semir Jaganjac, dugogodišnji radioamaterski operater , kao i sam Hadžiselimović, član Radio kluba Zenica.

Tako naprimjer Farski otoci i Grenland imaju različite i zasebne entitete i međusobno i od Danske, kojoj administrativno pripadaju, pojašanjava ovaj „radioamater-veteran“.

Radio klub Zenica pripada entitetu Bosna i Hercegovina sa znakom E7.  Poznato je da je to univerzalni znak za BiH, koji se nalazi i na brodovima, avionima…“

Mnoge su im čestitke stigle ovih dana iz cijelog svijeta za dobijanje najtraženije diplome u svijetu radioamatarizma, a oni se posljednje vrijeme pripremaju za otvaranje sezone na Smetovima u radiogoniometriji. Naredne godine slave vrijedan jubilej 75 godina od osnivanja i rada bez prekida Radio kluba Zenica. Sve sa istim ciljem: iskustva i znanja prenijeti na nove generacije.

Vrata Radio kluba Zenica su uvijek otvorena za nove članove za njihovu obuku i rad četiri sekcije. Želimo da što više mladih i djece vrijeme manje provodi uz tehnologiju, a više uz našu opremu“, istakao je Hadžiselimović.

Dobru saradnju ostvaruju oduvijek sa lokalnom zajednicom, a našoj kući danas je poklonjena svojevrsna monografija zeničkog radio-amaterizma „Istorija radio-amaterizma u Zenici 1947.-2020.“ za odličnu saradnju minulih decenija .

( A. Huskić )