SSRRFBiH zahtijeva sutra dogovor nadležnih o deblokadi računa RMU Zenica

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 80

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine zahtijeva da predstavnici nadležnih institucija sutra dogovore rješenje za deblokadu računa Rudnika Zenica, isplatu plaća i ponovno pokretanje proizvodnje.

Ako ne shvate ovaj poziv i zahtjev najozbiljnije, svi će snositi odgovornost za ono što se može dešavati u toku dana“, upozorio je Sinan Husić, predsjednik Sindikara radnika rudnika FBiH.

On je danas kazao da Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH zahtijeva od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije da sutra, što hitnije, pozove u Ministarstvo predstavnike Elektroprivrede BiH, Rudnika mrkog uglja Zenica i Gradske uprave Grada Zenica.

Zahtijevamo da na tom sastanku svi akteri usaglase i utvrde rješenje na osnovu kojeg će biti deblokran račun Rudnika, isplaćene plaće i pokrenut proizvodni proces. Upravni odbor Sindikata ponavlja stav da pruža podršku zaključcima, koje je usvojilo Gradsko vijeće Grada Zenica 30. marta“, dodao je Husić.

Gradsko vijeće Zenice usvojilo je zaključak da daje saglasnost gradonačelniku Fuadu Kasumoviću da što hitnije deblokira račun, te su pozvali Elektroprivredu BiH, Rudnik Zenica i Gradsku upravu Zenice da u roku od 30 dana usaglase sporazum, kojim bi se na rate isplaćivao duga rudnika Gradu.

izvor: faktor.ba