Počeo seminar Bartolomeja Stankovića u Zenici

Od danas, pa do osmog marta u prostorijama Srednje muzičke škole Zenica održava se seminar klavira u organizaciji Javne ustanove Osnovne muzičke škole Zenica i Udruženja „Dječija nota“ Zenica, a predavanja su na nekoliko tema, Rad na muzičkom djelu, Novi trendovi u svijetu muzike i Uloga klasične muzike u današnjem svijetu.

Predavač je Bartolomej Stanković, bosanskohercegovački pijanist i vanredni profesor na Katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Rad sa djecom je osnova muzičke pedagogije i svi mi koje se bavimo muzičkom pedagogijom smo na neki način i čuvari tradicije klasične muzike i nikada ne smijemo zaboraviti da je zaista na prvom mjestu pedagogija i odgoj novih naraštaja, novih generacija koje će dalje se baviti ovom vrstom umjetnosti. Vrlo rado prohvatam pozive kao što je ovaj u Zenici, mom rodnom gradu, i u ova tri dana djeca i profesori će imati prilike da, ja bih to reka,o razmijene iskustva i znanja“, rekao nam je Bartolomej Stanković, vanredni profesor na Katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i predavač na seminaru.

Osnovna muzička škola i Udruženje „Dječija nota“ Zenica već dugi niz godina organizuju seminare, edukacije za svoje profesore i učenike.

Ovo nije prvi put da kod nas gostuje profesor Bartolomej Stanković. Prije desetak dana smo imali također seminar iz solfeđa, predavač je bila eminentna profesorica Slavica  Smiljanić – Marković iz Beograda tako da škola nastoji konstatno da edukuje svoje profesore i učenike, da smo u skladu sa vremenom sa edukacijom i ovo je prilika da se nastavnici iz cijele Federacije, svih muzičkih škola vide, da razmijene mišljenja i iskustva“, rekla je Belma Šarić, pomoćnica direktora Javne ustanove Osnovna muzička škola.

Sutra se održava muzička predstava gdje će Bartolomej Stanković biti u ulozi Bachovog sina koji će opisivati život i djelo Johanna Sebastiana Bacha, a na sceni će mu se pridružiti djeca koja će interpretirati Bachova djela. (T.B.)