Hoće li rudnici Kreka i Zenica pod stečaj?

FOTO: Zenicainfo.ba

Nakon danas održane konferencije za medije rudari su jedinstveni u borbi za prava svojih komorata u Zenici i Tuzli. Povod današnje konferencije za štampu je Odluka Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH o stečaju rudnika Zenica i Kreka Tuzla.

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine uputio je dopis Vladi FBiH, resornom federalnom ministarstvu te generalnom direktoru i poredsjedniku Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH, u kojem traže da se prekinu aktivnosti na realizaciji odluke o stečaju Rudnika uglja “Kreka” i Rudnika mrkog uglja (RMU) “Zenica”, koju je, kako navode, donio Nadzorni odbor EPBiH.

Radnici rudnika Kreka u Tuzli i radnici iz preostalih rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine nikad neće kolege iz Zenice ostaviti same i na cjedilu. Ako se slučajno izvrši implementacija Odluke o stečaju koja postoji i koja jeste usvojena od strane Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH javnost u Bosni i Hercegovini će ponovo vidjeti jedan nevjerovatan nivo jedinstva radnika u oblasti rudarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine, nevjerovatan nivo odlučnosti i zahtjev će se ogledati u tome u stavljanju van snage te odluke i smjena odgovornih lica u Nadzornom  odboru i Upravi Elektroprivrede Bosne i Hercegovine za proizvedeno stanje u rudnicima uglja u sastavu koncerna”, izjavio je predsjednik Saveza Sindikata rudnika FBiH Sinan Husić.

Rudari žele potpuno ravnopravan tretman u elektroenergetskom sektoru Federacije Bosne i Hercegovine i da im se plaća ugalj po približno istoj cijeni po kojoj se taj ugalj plaća iz ostalih bosanskohercegovačkih rudnika, a prije svega misle na rudnike u Stanarima i Posušju.

Rudnik Kreka je rudnik svih sedam rudnika. Rudnik Zenica je rudnik svih sedam rudnika. Nema stečaja. Ako bilo ko pokuša nešto, pa mi ako izgubimo posao, izgubimo egzistenciju, šta će nam život. Je li tako komorati?”, rekao je Predsjednik Sindikata rudnika Kreka Zuhdija Tokić uz gromoglasnu podršku prisutnih rudara Kreka i Zenica.

Hoće li više od 2500 rudara na biro ili na ulicu ostaje nam da vidimo u narednim danima. (T.B.)