Javna rasprava o nacrtu budžeta grada Zenica za 2023. godine

Na posljednjoj, 29. po redu, sjednici Gradskog vijeća usvojen je Nacrt budžeta Grada Zenica za 2023. godinu i tim povodom je danas održana javna rasprava o budžetu u Velikoj Sali Grada Zenica za sve zainteresovane subjekte, udruženja i građane. 

Ukupni prihodi i primici drugih nivoa vlasti planirani Nacrtom budžeta za 2023. godinu iznose 84.650.107 KM i za 29% su veći od ukupnih planiranih Izmjenama i dopunama Budžeta za prošlu godinu.

Fokus primjedbi, sugestija i zahtjeva na današnjoj javnoj raspravi je bio u vezi sa problemima građana u mjesnim zajednicama, novim radnim mjestima, ekonomiji, povećanju sredstava za poticaje u poljoprivredi za cijelih million i po, povećanju izdvajanja za stipendije zaslužnim studentima na više od 200 000 KM, pomoći udruženjima građana sa posebnoim potrebama, izradi strategije sporta i pomoći razvoju sportskih klubova itd.

“Tražili smo da se kroz kod grada Zenice finansira, jednim dijelom sufinansira servisni centar Dlan Zenica. Mi smo evo u prošloj godini preko deset hiljada besplatnih usluga pružili našim korisnicima i najveći broj naših korisnika jeste upravo sa teritorije grada Zenice”, rekao je Selvedin Dedić, predsjednik Kantonalnog udruženja roditelja osoba sa cerebralnom paralizom i drugim onesposobljenjima DLAN Zenica.

Prema riječima Envera Jahića, dugogodišnjeg sportskog radnika, planiranih dva miliona i tristo hiljada za sport u ovom nacrtu budžeta nisu dovoljni za sve sportske klubove u Zenici.

“Ja bih ovdje volio da komisija za sport napravi strategiju razvoja, koji su to sportovi koje trebamo finansirati, a koji ćemo održavati”, rekao je Enver Jahić, presjednik kluba KK Kengur.

“Ovo je najveći u istoriji Grada Zenice budžet, znači duplo veći nego kad sam preuzimao ovaj grad. Mi idemo transparetno, evo pozvali smo svu javnost, nevladine organizacije u salu Gradskog vijeća da svako da svoje primjedbe. Nije sva pamet ni u meni, ni u Službi za finansije. Znači sve ono što će biti za dobrobit građana, Gradska uprava sa mnom na čelu je spremna uvrstiti u budžet. Jasno je da za godinu ne možemo sve završiti, ali jedno po jedno. Ovoliko sredstava koliko ima u budžetu spremni smo, ali ponavljam ne za bilo čije interese, šta je interes građana sve što danas bude predloženo uvrstićemo u budžet”, izjavio je za Zenicainfo Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice i ujedno predlagač budžeta Grada Zenica.

Nakon današnje javne rasprave i analize prijedloga, primjedbi i zahtjeva za dopunama i izmjenama nacrta očekuje se prijedlog budžeta Grada Zenica do kraja januara, a samim tim i sjednica Gradskog vijeća na kojoj će prijedlog biti i usvojen.

Podsjećamo da je na snazi Odluka Gradskog vijeća o privremenom finansiranju Grada Zenica za period 01.01.-31.03.2023. godine kojom se utvrđuje iznos od 9 miliona konvertibilnih maraka za finansiranje svih obaveza Grada u ovom periodu, a što je manje od tromjesečnog prosjeka utrošenih sredstava za prošlu godinu. Zakonski rok za usvajanje novog budžeta je 31. mart ove godine. (T.B.)