Otvoren Interetnički izviđački kamp „Jedan san“ na Smetovima

Interetnički zimski izviđački volonterski kamp „Jedan san“ uz prigodnu svečanost otvoren je danas u domu Planinarskog društva „Željazara Zenica“ na Smetovima. Domaćin ovoga kampa je Savez izviđača grada Zenica u partnerstvu sa OI „Dr. Mladen Stojanović“ iz Prijedora.

Izviđački kamp koji je okupio oko 85 učesnika bit će otvoren od 12.-16. januara, a pored zeničkih okupio je i izviđače iz Prijedora, Trebinja i Broda. Prilika je ovo, kako ističu organizatori, da izviđači pokažu primjer da stvaraju bolji svijet bez razlika i zajedno ujedinjeni sanjaju jedan san.

„Ovogodišnji Kamp je prvi koji se održava u Zenici i na Smetovima. Dasadašnje zimske kampove smo organizovali na Kozari. Očekivali smo da će Eko kuća biti završena, ali nadamo se da će naredno zimovanje biti organizirano tu“, kazao je Edin Šarić, predsjednik Saveza izviđača  grada Zenica.

Tokom petodnevnog kampa učesnici će proći kroz različite radionice kako izviđačke tako i mirovne i edukacione, a kako ističu oraganizatori, Kamp ima za cilj prije svega druženje i sklapanje prijateljstava među izviđačima, a  okupiti djecu iz Trebinja, Prijedora, Broda i Zenice, ističu, veliki je uspjeh u ovim turbulentnim vremenima.

„Ako saberemo sve aktivnosti na kojima smo učestvovali, mi smo preko 70 različitih aktivnosti organizovali, na kojima je učestvovalo blizu 20.000 učesnika u ovih 10 godina. Ovaj put 40 učesnika iz Prijedora učestvuje na Smetovima“, naglašava Ernest Badnjević, starješina OI „Dr. M. Stojanović“ iz Prijedora.

Izviđački kamp „Jedan san“, podržala je i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, čiji predstavnici pozdravljaju i ističu važnost promovisanja multietničkog zajedništva.

Svečanost otvaranja ovoga kampa bila je prilika i za dodjelu Povelje Saveza izviđača Grada Zenica, koja je dodijeljena Ambasadi SAD-a u BiH, Vladi Zeničkog-dobojskog kantona i Gradu Zenici. (M.H.)