SSI BiH: Još jedno poniženje za radnike u FBiH u režiji odlazeće Vlade FBiH i Udruženja poslodavaca FBiH

“U trenutku kada potrošačka korpa košta gotovo 3.000 KM i kada inflacija prijeti da će većinu stanovništva dovesti do ruba siromaštva, odlazeća Vlada FBiH na čelu sa premijerom Novalićem, zajedno sa Udruženjem poslodavaca FBiH i pojedinim predstavnicima granskih sindikata tvrdi da je 596 KM, koliko će od 01.01.2023. iznositi najniža plata u Federaciji BiH dovoljno za život”, navodi se u saopštenju predsjednika Saveza samotalnih sindikata BiH, Selvedina Šatorovića i dodaje:

“Nije važno što time direktno idu protiv već usvojenog Nacrta zakona o minimalnoj plati koji je u javnoj raspravi i kojim je predviđeno da ona iznosi 1.000 KM, važno je da ovim poručuju desetinama hiljada radnika i radnica u FBiH da ih apsolutno nije briga kako žive, kako će prehraniti sebe i članove svojih porodica, ali i da im je očigledno jedina opcija da bolji i dostojanstveniji život potraže izvan granica Bosne i Hercegovine.

Da nije žalosna, onda bi definitivno bila smiješna “svađa” predsjednika Sindikata Elekrtroenergetskih radnika BiH Bektića sa Vladom jer ne pristaju na prijedlog sindikata koje predvodi na najnižu platu u iznosu od 605 KM. Samo za prehranu četveročlane porodice je posljednjih mjeseci potrebno izdvojiti više od 1.200 KM.

Pokušaj da se sramotna odluka ublaži ponudom poslodavcima da, ukoliko žele, mogu povećati taj iznos i za 400 KM nije ništa drugo do amnestiranje onih koji su do sada radnike prijavljivali na “minimalac”, a ostatak plate im isplaćivali u kovertama. Na ovaj način će se ti i takvi prikazati kao brižni poslodavci koji će svojim radnicima “povećati” plate.

Savez samostalnih sindikata BiH osuđuje ovakvo sramno ponižavanje radnika i radnica u Federaciji BiH i to u vrijeme najteže ekonomske krize i nastavit će aktivnosti na tome da Federalni parlament usvoji pomenuti Zakon i time ponovo pokaže da zakonodavna vlast u FBiH ima daleko više sluha za radnike i radnice od, na sreću odlazeće, izvršne vlasti, Udruženja poslodavaca FBiH i, nažalost, nekolicine politički podobnih pojedinaca koji su na čelu granskih sindikata”, zaključuhje predsjednik SSI BiH, Selvedin Šatorović.