Promocija bh. privrednika na inostranom tržištu

U privrednoj komori ZDK danas je kompanija Coral Consulting Service domaćim privrednicima prezentirala mogućnosti uspostave saradnje sa stranim investitorima.

Ova kompanija uz podršku Vanjskotrgovinske komore BiH i Komore FBiH će projektnim aktivnostima u narednom periodu omogućiti promoviranje i lobiranje domaćih kompanija i njihovih usluga na zapadnom tržištu.

Prezentacija privrede BiH kroz izdavanje poslovne publikacije BiH Extra za njemačko govorno područje pomenute Kompanije, omogućit će bh. privrednicima predstavljanje na više od 250 stranica besplatne publikacije, koja će biti štampana u preko 20.000 primjeraka te dostavljena u 200 industrijsko-trgovinskih komora u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj te najrelevantnijim finansijskim i privrednim institucijama ovih zemalja.

„Kada smo prošli sve ove kantone vidjeli smo da je ogroman privredni potencijal, pogotovo proizvodni sektor. Momentralno se u Evropi dešava situacija gdje se vidi da smo ovisni o Kini i Evropa traži nove destinacije, što je prilika da i mi iskoristimo taj trenutak raspoređivanja ove regije “, kazao je Zdenko Štrigalj,  generalni menadžer kompanije Coral.

Prema riječima Nedžada Jusuphodžića, sekretara PK ZDK, ovaj kanton posjeduje mnoge potencijale, atraktivne za strana ulaganja, ali budućnost ulaganja vide u zelenoj energiji, što je globalni trend, te prehrambenoj i drvnoj industriji, koja je kako kaže, ove godine doživjela ekspanziju i prepoznata na zapadnim tržištima.

„Pored zemalja regiona, mi najbolje poslujemo sa državama njemačkog govornog područja, i najveći broj investicija  dolazi iz Njmačke i Austrije“,  ističe Jusuphodžić

Štrigalj napominje da su bh. potencijali neosporni, ali da je budućnost u promociji i dobroj reklami kako bi bili i prepoznati. Citirajući izreku- „Ili se reklamiraj ili poslovno umri“, Štrigalj napominje da našu zemlju prati loš glas na zapadu,  kada su u pitanju korupcija i kriminal, te da i uprkos dobrom ponecijalu, sve pada u vodu bez dobrog marketinga, na čemu će i biti akcenat na njihovim projektnim aktivnostima. (M.H.)