BHI KF: Saopštenje o elementarnom (ne)poznavanju Poslovnika o radu Skupštine ZDK sada već bivšeg Predsjedavajućeg Skupštine ZDK i Kantonalnog odbora SDA

Bosanskohercegovačka inicijativa Kasumović Fuad objavila je saopštenje koje se odnosi na dešavanja na jučerašnjoj sjednici Skupštine ZDK. Saopštenje prenosimo u cijelosti:

  1. Predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić suprotno Poslovniku o radu Skupštine ZDK član 74a. prekinuo je sjednicu bez prijedloga šefa kluba određene političke stranke ili predsjednika kluba naroda o čemu se morala izjasniti skupštinska većina.
  2. Suprotno Ustavu, članu 32b. koji je preslikan u čl. 10 Poslovnika o radu Skupštine ZDK, klub Bošnjaka u kojem je SDA imala relativnu većinu, nije dao prijedlog za kandidata za Predsjedavajućeg i ili zamjenika iz reda Bošnjačkog naroda čime je svjesno, namjerno, jasno i nedvosmisleno išao na opstrukciju Ustava mada su sat prije toga zastupnici istih opcija položili zakletvu da će poštivati Ustav ZDK.
  3. Dosadašnja praksa biranja rukovodstva skupština u kantonima FBiH je nedvosmisleno birala rukovodstvo Skupština, primjer kanton Sarajevo mandatni period 2014-2018 kada na konstituirajućoj sjednici Skupštine KS od četiri kluba naroda dva kluba naroda (Srba i Hrvata) nisu dostavili prijedlog predsjedavajućeg i ili zamjenika predsjedavajućeg, što nije bila prepreka da se izabere rukovodstvo Skupštine u kojem je između kandidata reda Ostalih i kandidata iz reda kluba Bošnjaka izabran Sabahudin Delalić (SDA) da predsjedava Skupštinom.

Čudno, tada vam to nije bilo kršenje Ustava i Poslovnika.

  1. U jednom ste u pravu, da će kršenje Ustava i Poslovnika biti predmet krivičnih prijava na način da ste vrlo perfidno uz dokaze koje ćemo predočiti zloupotrijebili Sekretara Skupštine ZDK, a on dalje na njemu samo poznat način, i sve ostale iz Stručne službe Skupštine ZDK što je do sada vrlo opasna praksa.
  2. Legitimno pravo skupštinske većine je da u trenutku kada Predsjedavajući konstituirajuće Sjednice Skupštine naprasno i mimo Poslovnika zaključuje sjednicu Skupštine u skladu sa članom 51.stav 2. većina može ovlastiti zastupnika da vodi sjednicu Skupštine ZDK.
  3. Samo politički naivni mogu misliti da ste ovo uradili iz čistog hira. Plan je puno kompleksniji, za što imamo dokaze, a to je da osujetite izbor delegata u Dom naroda Federacije u predviđenom roku (ovjerene liste, a do 23.11.2022.godine) čime želite da dovedete u krizu formiranje vlasti na nivou FBiH i Države BiH.
  4. Znamo za sve vaše pokušaje kupovine zastupnika dokumentovano i uz svjedoke, ali ovaj put nećete uspjeti u svojim nakanama, jer sa druge strane imate nepotkupljive i karakterne zastupnike.
  5. Volja naroda će se provesti bez obzira na vaše svjesne, urotničke i zlonamjerne pokušaje.
  6. Počinje nova era političkih i svih drugih odnosa u Bosni i Hercegovini i pomirite se da niste više neprikosnoveni krojači sudbina naroda BiH, navode iz Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad.