U Zenici održana tri skupa posvećena najboljim rješenjima za pitanja zaštite prirode

Zaštita prirode i najbolja rješenja za pitanja upravljanja sadašnjim i potencijalnim zaštićenim područjima u Zeničko-dobojskom kantonu teme su kojima su se tokom protekla dva dana bavili aktivisti iz dvadesetak nevladinih organizacija, okupljenih u Koaliciji za zaštitu prirode ZDK.

Mreža za zaštitu prirode BiH, u čijem su sastavu udruženja posvećena zaštiti prirode iz cijele države, formirana je drugog dana susreta eko aktivista u Zenici.

Udruga Dinarica predstavnik WWF Adria u BiH, u saradnji sa Udruženjem Fojničana iz Maglaja i Eko forumum iz Zenice, okupili su jučer u Zenici predstavnike desetak udruženja iz Zeničko-dobojskog kantona, između ostalih planinarskih društava sa brojnim članstvom, poput Željezare, Poštara, Vedra i teslićkog Očauša, koji su imali priliku upoznati se sa inicijativama i zagovaračkim aktivnostima na unapređenju zaštite prirode kroz povećanje broja zaštićenih područja poteklih iz Koalicije za zaštićena područja Zeničko-dobojskog kantona, kao i teškoćama s kojima se udruženja iz njenog sastava nose u borbi za zaštitu prirode na ovom području.

Ovom prilikom potvrđen je zajednički interes na zaštiti prirode u Zeničko-dobojskom kantonu i iskazana spremnost na saradnju u borbi za proglašenje novih zaštićenih područja prirode u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Sa predstavnicima više općina iz Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalne uprave za šumarstvo i zeničke Šumarije, aktivisti iz Koalicije za zaštićena područja održali su danas stručne konsultacije o mogućim modelima rada i finansiranja buduće kantonalne javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima. Namjera nam je bila na jednom mjestu okupiti predstavnike nadležnih institucija, čuti stručna mišljenja nadležnih i otvoriti konstruktivnu diskusiju o prihvatljivosti predloženih rješenja za Zeničko-dobojski kanton, na primjeru dobrih praksi u Javnoj ustanovi za zaštićena područja Kantona Sarajevo.

Istog dana održan je i sastanak Inicijative za kreiranje Mreže za zaštitu prirode Bosne i Hercegovine, u kojem su učestvovale organizacije civilnog društva iz cijele BiH, koje smo prepoznali kao potencijalne članice Mreže na osnovu njihovih dosadašnjih aktivnosti u oblasti zaštite prirode, posebno u domenu proglašenja novih zaštićenih područja i unapređenja upravljanja zaštićenim područjima u BiH, ali i drugih vezanih aktivnosti. Razmotreni su zajednički problemi, a učesnici su se usaglasili oko zajedničkih stavova, prepoznajući potrebu za sistemskim rješenjima u ovoj oblasti.

Učesnici su se složili oko inicijalnih aktivnosti na uspostavi Mreže za zaštitu prirode Bosne i Hercegovine, a uskoro će biti izrađen polazni okvir za akcioni plan za naredni period, te dogovoren zajednički nastup prema institucijama i organima vlasti. Dogovoreno je da će u prvoj fazi funkcionisanja Mreže Udruga Dinarica, do kraja ove godine, predložiti tekst zajedničke izjave i izraditi internet stranicu koja će služiti za prestavljanje aktivnosti ove asocijacije. Do Nove godine Mreža za zaštitu prirode BiH će pripremiti obraćanje svim relevantnim institucijama u Bosni i Hercegovini, te predstavnicima međunarodnih organizacija i inostranih institucija.

Udruženja koje će činiti Mrežu za zaštitu prirode BiH pozvana su da ohrabre i ostale organizacije i pojedince posvećene zaštiti prirode da nam se pridruže. Članstvo u Mreži je besplatno i dobrovoljno i počiva isključivo na opredijeljenosti organizacija i pojedinaca da rade i djeluju na zaštiti prirode u BiH.

Svi događaji su podržani kroz projekat „Zaštićena područja za prirodu i ljude II“, koji sprovodi Udruga Dinarica kao predstavnik WWF Adria u BiH, finansiranog od strane Švedske agencije za razvoj i međunarodnu saradnju.