Novinari u šopingu: Kakve su razlike u cijenama 16 osnovnih namirnica u državama regiona

Svakim odlaskom u trgovinu, uz neminovni spisak osnovnih prehrambenih namirnica, potreban je sve “dublji džep” ili dobro “potkovana” kartica za plaćanje.

Uz potrošačku inflaciju, koja je na vrhuncu ili blizu vrhunca u ovim mjesecima u cijeloj Adria regiji, i uz isti proračun kao ranije u košarama je sve manje osnovnih životnih namirnica.

Rast cijena ne opterećuje samo potrošače već i trgovačke lance, kojima kratkoročno rastu prihodi, ali izložena roba postaje sve nedostupnija finalnoj potrošnji. Na srednji i dugi rok to može biti ozbiljan problem za sve kompanije.

Uporedili smo cijene 16 osnovnih prehrambenih proizvoda u naših pet zemalja. Obišli smo trgovine s najvećim prihodima u svakoj državi, u Sloveniji je to Mercator, u Hrvatskoj Konzum, u Srbiji Delhaize, u Bosni i Hercegovini Bingo i u Sjevernoj Makedoniji KAM.

Svjesni smo da naša metodologija ima nedostataka. Cijene hrane variraju po gradovima, zavise i od veličine trgovine, a ponekad se cijene pojedinih proizvoda mijenjaju tokom dana.

Stoga ističemo da smo u trgovinama s najvećim prihodima tražili najjeftinije proizvode odabrane hrane. Naši novinari iz cijelog regiona posjetili su najveću trgovinu u blizini redakcije Bloomberg Adrije u srijedu (28. septembra) točno u 13:00. Kad su popisivali proizvode, tražili su najjeftinije namirnice za korpu.

Brašno, šečer, ulje… gdje je najjeftinije, a gdje najskuplje?

Kao što nas povijest uči, na svaki pomen krize građani panično idu u nabavu brašna, ulja, soli i šećera. Upravo tako ćemo započeti i naš spisak.

U imaginarnom svijetu, u kojem bismo mogli obilaziti Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Sjevernu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu radi kupovine namirnica, za brašno bi najisplativija bila Sjeverna Makedonija i trgovina KAM. Naime, jedan kilogram brašna tip 500 u Skoplju košta 0,59 eura. Prate je Zagreb, Beograd i Ljubljana cijenama većim za dva, tri ili šest eurocenti. U Sarajevu je potrebno izdvojiti 18 eurocenti više (0,77 eura za jedan kilogram).

Nastavljajući po spisku, suncokretovo ulje je najjeftinije u Srbiji, gdje jedan litar možete kupiti za 1,58 eura. Ako ste u Ljubljani potrebno vam je 1,11 eura više (2,69 eura), a u Skoplju 0,36 eura više (1.94 eura). Sarajevo i Zagreb su u “zlatnoj” sredini cijenama od 2,10 i 2,12 eura po litru.

Za kilogram soli najviše novca je potrebno u BiH (0,49 eura) dok građani S. Makedonije istu količinu mogu omogućiti za upola manje novca (0,23 eura). A kada već stavljamo sol na ranu, potreban je i slatki predah. Ako pravite kolače i potreban vam je šećer, Beograd je najpovoljniji. Kilogram košta 0,88 eura dok je ista namirnica u Ljubljani 1,49 eura.

S posljednjim nestašicama mlijeka u Srbiji ne iznenađuje da je litar kravljeg mlijeka i najskuplji u regiji (1,25 eura). U isto vrijeme u Hrvatskoj možete pronaći litar za nepuni euro (0,97 eura). Međutim, situacija se mijenja ukoliko želite kupiti jedan litar punomasnog jogurta. Hrvati kupuju najskuplji litar jogurta u Adria regiji (1,39 eura).

Nastavljajući niz mliječnih proizvoda, maslac (250g) je najskuplji u BiH (3,36 eura). Visoka cijena ovog proizvoda dočekat će vas i u Srbiji (3,23 eura) dok preostala tri “susjeda” bilježe cijene ispod tri eura, među kojim je Sjeverna Makedonija najpovoljnija (2,6 eura).

Tradicionalni doručak Adria regiona ne može proći bez jaja, kuhanih ili pečenih. Za školjku od 10 komada u Skoplju vam je potreban 1,61 euro, a u Ljubljani 2,35 eura. BiH je bliža “južnim” cijenama Adria regije te 10 jaja možete kupiti za 1,77 eura, a u Srbiji je potrebno 10 centi više (1,87 euro). Hrvatska je u rangu svojih susjeda iz EU te istu količinu možete osigurati za 2,18 eura.

Bez ugljikohidrata se ne može. Za kruh je u prosjeku potrebno izdvojiti oko 0,75 eura, a za pola kilograma tjestenine oko 0,85 eura. Najviše novca za tjesteninu je potrebno u Hrvatskoj (1,06 eura), a najmanje u Srbiji (0,63 eura). Kruh je pak najskuplji u Sloveniji (0,87 eura), a najjeftiniji u S. Makedoniji (0,62 eura).

A kad smo kod tradicije, krompir i meso su nam potrebni za neizbježan nedjeljni ručak. Kilogram krompira je oko 0,68 eura, osim u Sloveniji, gdje je potrebno euro i sedam centi. Za cijelo svježe pile najmanje novca je potrebno u Srbiji (2,55 eura po kilogramu) dok je Slovencima potrebno skoro duplo više (4,99 eura po kilogramu).

Ista korpa hrane, a ukupna cijena…

Za voće i povrće smo izdvojili banane, paradajz i paprike. Cijene banana su u cijeloj regiji manje-više jednake dok se kilogram paradajza drastično razlikuje. U S. Makedoniji jedan kilogram košta 0,6 eura, u Hrvatskoj 1,33 eura, BiH 1,67 eura, Sloveniji 1,69 te Srbiji 1,8 eura. Manja razlika je u cijenama kilograma paprika. S. Makedonija je opet najpovoljnija (1,17 eura), a Slovenija najskuplja (2,49 eura).

Pošto živimo u realnosti, a ne u imaginarnim svjetovima gdje je sve lakše, u konačnici je za 16 osnovnih namirnica u Sloveniji potrebno 30,48 eura, u Hrvatskoj 25,51 euro, Bosni i Hercegovini 23,35 eura, Srbiji 22,24 eura i S. Makedoniji 19,23 eura.

Izvor: bloombergadria.com