Djeca iz Zenice na interkulturalnoj razmjeni u Švicarskoj

Nakon tri godine pauze, 40 djece iz Zenice zajedno sa 6 supervizora, učestvovalo je na interkulturalnoj razmjeni u dječijem selu Pestalozzi, ili u raju za djecu – kako ga mi od milja zovemo. Dječije selo Pestalozzi mjesto je u kojem nas u okrilju hladnih Alpi grije ljubav jednih prema drugima.

U okruženju u kojem je sve kreirano za djecu, djeca su ponukana da razmisle o važnim pitanjima i životnim vrijednostima o kojima ne žele ili nemaju vremena da misle u svojim komfornim zonama.

Djeca pored kognitivnih i emocionalnih vještina, u Pestalozziju uče kako da se osamostale i preuzmu odgovornost, ali i kako da funkcionišu u velikim grupama i timovima, te koliko je svaki pojedinac u toj velikoj grupi podjednako važan.

Program interkulturalne razmjene

Program u školi poprilično je intenzivan i realizuje se svaki radni dan od 9 do 12 h, te od 14 do 17 h.  Jedan segmenat radionica koje djeca pohađaju usmjeren je na istraživanje i pronalazak „sebe“. Kroz različite aktivnosti učimo o sebi, svojim karakteristikama i emocijama. Tema identiteta je tema koja nas prati kroz sve ostale teme i aktivnosti, zbog čega je jedna od ključnih u ovih 15 dana.

Djeca su imala priliku učiti o demokratiji i ljudskim pravima, te razmisliti o dobrim i lošim stranama demokratije u Bosni i Hercegovini. Na interaktivan način učili smo i o pravičnosti i pravednosti, te razlici između ovih pojmova, u teoriji i praksi.  O švicarskoj demokratiji, naučili smo i na plastičnom primjeru odabira filma koji ćemo gledati tokom slobodnog popodneva.

Međunarodni dan demokratije (15.09.) obilježili smo uličnom akcijom u St.Gallenu.

Petog dana naše razmjene, pridružili su nam se učenici švicarskih škola sa kojima smo narednih nekoliko dana dijelili učionicu. Iako su bili mlađi od učesnika iz Bosne i Hercegovine, brzo su pronašli zajedničke interese i želju za saradnju i komunikaciju, što je važan dio naše razmjene. Zajedno su odrađivali kreativne zadatke i kako su nam rekli, napravili jedan od najbolje odrađenih zadataka i grupnih prezentacija posljednjih godina.

Obzirom da smo na našu interkulturalnu razmjenu krenuli u prvoj sedmici redovne škole,  djeca nisu željela propustiti gradivo, te su i pored učešća u intenzivnom programu vrijedno prepisivali nove lekcije i išli u korak s novim gradivom.

Ali ne brinite, ništa nas nije spriječilo da naše slobodno vrijeme iskoristimo na najbolji mogući način i odlično se zabavimo.

Prezentacija Bosne i Hercegovine

Pored ogromne količine kolača i slatka koje smo ponijeli u Švicarsku, na interkulturalnoj večeri prezentovali smo i tačke koje smo pripremali mjesecima prije polaska. U bojama Bosne i Hercegovine, kroz prezentaciju koju smo pripremili, predstavili smo talente naše djece. Zajedno smo pjevali stihove „…ovo je zemlja za nas, ovo je kuća za svu našu djecu.“, jer Pestalozzi to zaista jeste.

Vrijeme provedeno u Pestalozziju

Poslijepodnevne aktivnosti bile su bazirane na slobodno vrijeme za sportske aktivnosti, igre bez granica, treasure hunt, kvizove i društvene igre ili čak partiju stonog tenisa. A nebrojeno puta zajedno smo gledali i zalazak sunca u selu.

Tokom vikenda, djeca su zajedno sa supervizorima odmarala od radne sedmice i uživali su u šetnjama kroz švicarske gradove Luzern, Zurich i St. Gallen, te njemački grad Konstantz. Naša zadnja ekskurzija bila je rezervisana za švicarski naučni centar Technorama u kojem su djeca postala naučnici i istraživači i uživali u svim mogućnostima ovog „muzeja“.

Pretposljednji dan razmjene, učesnici su radili na odabiru tema i pripremama za radijsku emisiju koja je realizovana na Power Up radiju i po ko zna koji put učinili nas ponosnima.  Pakovanje kofera odložili smo za poslije, čak i zadnjeg dana, te smo se uputili na turu pješačenja do Gabrisa, planine s koje se vide planinski vrhovi susjednih zamalja Švicarske. Nakon povratka,  uslijedila je i finalna ceremonija i dodijela diploma.  A sutradan i naš povratak kući.

Svaka interkulturalna razmjena u dječijem selu Pestalozzi nezaboravno je iskustvo i priča za sebe. I svaku riječ te priče nemoguće je prepričati onima koji je ne dožive. Tih 15 dana zajedno dijelimo kuću, dijelimo sobe s našim cimerima, dijelimo zadatke, školsku klupu. Ali ono važnije – jedni drugima izmamimo osmijeh na licu, smirujemo ljutnju, ublažavamo tugu i brišemo suze tokom tih 15 dana suživota.

Ovo je od samog početka specifična razmjena, jer je prva koja je realizovana nakon COVID-a i novonastalih okolnosti u svijetu, sretni smo  i ponosni što smo i ovog puta uspješno realizovali razmjenu i omogućili da 40 djece iz Zenice bude dio ovog iskustva. Udruženje za brigu i opšta prava djece „NAŠA DJECA“ Zenica zahvaljuje se svima onima koji su na bilo koji način podržali razmjenu, roditeljima naše djece na povjerenju, te profesorima supervizorima bez kojih ova razmjena ne bi bila ovako uspješna.