Opći izbori 2022.: Zatvorena birališta, slijedi prebrojavanje glasova

Građani Bosne i Hercegovine danas su birali novu vlast, a tačno u 19 sati zatvorena su biračka mjesta širom BiH.

Glasalo se na ukupno 5.903 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini, a pravo glasa imalo je 3.368.666 birača prema podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine. Na glasačkim listićima nalazilo se 7.258 kandidata.

U BiH je do 15 sati glasalo je 1.164.261 građana, odnosno 35 posto birača, potvrdio je predsjednik Centralne izborne komisije Suad Arnautović.

Ispravnost glasačkog listića

Novosti na ovim izborima bitne za javnost, prije svega, za birače su te da je uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva izrađeno 6.090 sigurnosnih ekoloških štambilja, za svako biračko mjesto po jedan.

Sigurnosnim štambiljom se utvrđuje autentičnost i sigurnosna ispravnost glasačkog listića. Štambilj će se otiskivati na prednjoj strani glasačkog listića, u donjem lijevom uglu, ispod uputstva za glasanje. Pored sigurnosnog štambilja s desne strane potpisuje se ovlašteno lice, odnosno član biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića.

Glasačka kabina/paravan je okrenuta prema biračkom odboru i posmatračima kako bi se spriječila mogućnost slikanja ili zamjene listića.

145 političkih subjekata

Ovjereno je 145 političkih subjekata (90 političkih stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija) za učešće na Općim izborima 2022. godine.

Međutim, na glasačkom listiću se našlo ukupno 127 političkih subjekata jer se osam stranaka pojavljuje na izborima samo u okviru koalicije, a deset političkih stranaka nemaju ovjerene kandidatske liste.

Ovjereno je i na glasačkim listićima su se našla imena 7.258 kandidata, po organima vlasti.

(Vijesti.ba)