Zenički atletičari nastupaju na 31. Balkanskom atletskom prvenstvu za veterane

Trideset prvo Balkansko atletsko prvenstvo za veterane održaće se od 23. do 25. septembra u Solunu u Grčkoj.

U konkurenciji više stotina atletičara iz 12 zemalja nastupiće i bh reprezentacija sastavljena od pet članova Atletskog kluba Mladost iz Zenice. To su: Asim Kavaz, Nihad Mahmić, Zuhdija Smriko, Sefedin Hodžić i Bahrudin Smriko.

Petočlana zenička ekspedicija krenula je danas na put privatnim automobilom. Nakon 15 sati provedenih na točkovima, nakon kratkotrajnog odmora na borilišta će 23. septembra.

„Odmorićemo jedan dan a takmičenja počinjemo u petak 23. septembra. Mi se nadamo dobrom plasmanu. Mi za reprezentaciju BIH nastupamo od 2005. godine. Ja imam 23 zlatne medalje sa Balkanskih prvenstava i držim balkanski rekord na 5000 m. Što se tiče ovog takmičenja mi se pripremamo cijelu godinu, jer mi smo ipak u nekim godinama. Ipak imamo snagu, volju da pokažemo koliko možemo. Sredstva za odlazak na takmičenja je teško obezbjediti. Zahvalio bih se prije svega našim prijateljima koji su nam pomogli. Za ovaj put u Bugarsku pojedinačno nam treba po 800 KM. Znači moramo lično obezbjediti sredstva kako bi nastupali za bh reprezentaciju“, izjavio je  nakon posljednjeg treninga na Kamberovića polju Nihad Mahmić, član Atletskog kluba Mladost iz Zenice.

Asim Kavaz u Solunu će braniti dvije zlatne medalje sa Dvoranskih Balkanskih igara iz Novog Mesta održanih u martu ove godine, u disciplinama 1500 m i 3000 m.

„Nadam se da ćemo se vratiti sa baremo dvije- tri medalje. Marljivo smo trenirali cijele godine u prosjeku pet do šest dana sedmično. Ove godine ćemo biti kompletni u ekipu nam se vraća Zuhdija Smriko koji nije nastupao od 2013 godine“, optimista je Asim Kavaz, član bh ekspedicije.

Prvog dana Balkanijade 23. septembra na stazu će prvi izaći Asim Kavaz u kategoriji M 60 u disciplini 5000 m. Nihad Mahmić i Zuhdija Smriko u kategoriji M50 i M55 takođe na 5000 m dok će Bahrudin Smriko nastupiti na 800m. (M.P.)