U BiH od početka pandemije koronavirusa propalo blizu milion i po vakcina

Na osnovu ukupnih podataka entitetskih zdravstvenih ustanova, u Bosni i Hercegovini je propalo 1.416.851 vakcina protiv koronavirusa.

Od početka pandemije koronavirusa, u Federaciju BiH je stiglo ukupno 2.334.874 vakcina.Prema posljednjim podacima kojima raspolaže Zavod za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH) zaključno sa 31. julom, kažu da je količina vakcina kojima je istekao rok 606.895 doza.

Također, sa dolaskom prvih doza vakcina protiv koronavirusa, u martu 2021. godine, zaključno sa 31. julom ove godine – u Federaciji BiH je vakcinisano ukupno 1.800.728 građana.

Od toga, prema izvještaju ZZJZ FBiH, najviše vakcinisanih građana je iz Tuzlanskog kantona, potom slijede Sarajevski i Zeničko-dobojski, Unsko-sanski kantoni te ostali.

Također, s povećanjem broja pacijenata pozitivnih na koronavirus posljednjih sedmica i povodom upozorenja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), evidentiran je broj građana koji se vakcinišu četvrtom, tzv. “drugom booster” dozom – pogotovo u Kantonu Sarajevo.

U entitet Republika Srpska, prema podacima Instituta za javno zdravstvo, do sada je stiglo 1.824.887 doza vakcina protiv koronavirusa, od čega je propalo 809.945 ili više od 44 posto, a najviše je uništeno cjepiva čiji je rok trajanja bio kraći.

U RS-u je do sada prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo 385.239 stanovnika, drugu 316.074, a treću, “booster” dozu 81.399. I u ovom bh. entitetu evidentirana je zainteresovanost građana za imunizacijom četvrtvom dozom zbog svakodnevnog povećanja broja zaraženih.

Važno je naglasiti da je zbog pogoršanja epidemiološke situacije, Vlada FBiH jučer donijela odluku da je nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim institucijama obavezno. Također, Univerzitetski klinički centar Republike Srpske nedavno je zabranio posjete pacijentima, sve s ciljem suzbijanja širenja virusa.

“Prema našim evidencijama od početka dolaska vakcina, propalo je nekih 11 bočica AstraZenece iz doniranih vakcina iz razloga što je bio kratak rok trajanja. Dobar dio građana je tada već izvršio vakcinaciju u susjednoj Srbiji”, potvrdio nam je šef odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Brčko distriktu Sead Šadić.

Zaključno sa današnjim danom, u Brčko distriktu je vakcinisano 42.686 građana. Od toga, njih 19.120 je primilo prvu dozu, 18.520 drugu, a 5.046 treću “booster” dozu.

Klix.ba