Uz julske penzije sutra isplata i jednokratne pomoći u iznosu od 100KM

Sutra, 05. avgusta na prostoru Federacije BiH počinje isplata penzija za mjesec juli, a uz to će prema prema Uredbi Vlade Federacije, 363.430 korisnika penzije s prebivalištem u BiH, koji su zatečeni u isplati, primiti i jednokratni iznos penzije u visini od 100 KM.

“Ovu jednokratnu novčanu pomoć neće primiti oko 70.000 penzionera, oni koji su u radnom odnosu, kao i oni koji u vrijeme podjele ove naknade nemaju prebavilište u BiH”, navodi Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera ZDK.

Vlada FBiH uskoro planira i podjelu paketa osnovnih životnih namirnica u vrijednosti od po 500 KM iz robnih rezervi FBiH za oko 17.000 porodica u stanju socijalne potrebe, ali po riječima Mustafe Trakića to uključuje samo mali broj penzionera, jer su paketi namijenjeni za korisnike socijalne pomoći i za njih se sada ne može prijavljivati.

“Ipak mi smo se, zbog stalnog rasta cijena, ispred Saveza udruženja penzionera ZDK obratili kantonalnoj Vladi i resornoj ministrici da obezbijede pomoć za oko 36.000 penzionera, koji na prostoru ovog kantona primaju srazmjerene penzije u visini do 424 KM kao i 424 marke, kaže predsjednik pomenutog Saveza, a predložili smo da im ili isplate jednokratnu novčanu pomoć od sredstava, koja su kao povrat dobili sa nivoa Federacije BiH ili da u saradnji sa našim Savezom najugroženije penzionere pomognu sa robnim paketima”, kaže Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera ZDK. (V.J.)