Zenica: Održan Dan robotike za osnovce

U sklopu projekta „AGORA“  Grad Zenica i Zenička razvojna Agencija ZEDA, u saradnji sa Univerzitetom u Zenici, organizovali su danas u prostorijama Agencije ZEDA Dan robotike za osnovce.

Ovaj događaj okupio je stotinjak učenika iz nekoliko osnovnih škola sa prostora ZDK, a ovom prilikom imaće priliku da se upoznaju sa osnovama robotike, da u praksi vide kako roboti funkcionišu, kako se programiraju i na koji način se nauče da rade pojedine zanimljive radnje.

“Kroz ovo upoznavanje sa robotikom, a kroz zabavu i igru, osnovcima promovišemo nove tehnologije i zapravo rušimo određenu barijeru ili famu, koja se često stvara kada govorimo o robotici, a djeca su najpogodnija u toj priči, jer oni najbrže usvajaju ta znanja i sve to shvataju više kao igru i zabavu, a onda to vrlo brzo prerasta u neke ozbiljnije poslove i dobija ozbiljne i prave dimenzije”, ističe Senad Pašalić, direktor Zeničke razvojne Agencije ZEDA.

“Naravno mi kao Agencija uz pomoć Grada Zenica, koji je partner na projektu „ AGORA“, iz kojeg se ovo i finansira, uvijek imamo fokus na privredu, a uvodeći ove mlade ljude u nove tehnologije, želimo da sutra počnu razmišljati u tom pravcu, jer u tom kontekstu mi i renoviramo zgradu pored našeg objekta upravo sa ciljem da otvorimo nove prostore za one ljude, koji žele da se bave prije svega novim tehnologijama”, napominje direktor Agencije ZEDA.

Dan robotike za osnovce zapravo je prvi događaj u nizu predstojećih, povezanih sa digitalizacijom i novim tehnologijama, među kojima je i prvi naredni događaj Državno takmičenje u robotici, planirano u subotu u Areni u Zenici, a koje će takođe podržati projekat „AGORA“.Uz ovo biće organizovano još i nekoliko hackathona, seminara i slično.

“Sve je to dio naše želje da animiramo ove mlade ljude da se bave ovim, da ulaze u svijet novih tehnologija kako bismo uhvatili korak sa vremenom i širim okruženjem”, kaže Senad Pašalić, direktor Zeničke razvojne Agencije ZEDA.(V.J.)