Nikotinski uređaji nove generacije: Prolazni trend ili dugotrajni benefiti

Izvještaj Instituta za javno zdravlje u Velikoj Britaniji navodi da su elektronski uređaji koji sadrže nikotin najefikasnije sredstvo za odvikavanje od pušenja u toj zemlji. Podaci pokazuju da je upotreba ovih uređaja kao dio terapije odvikavanja od pušenja, tokom prethodne dvije godine imala jednu od najviših stopa uspješnosti u prestanku pušenja.

Danas je na tržištu prisutan veliki broj elektonskih uređaja koji predstavljaju bolju alternativu nastavku pušenja cigareta za odrasle pušače. Ipak, nisu ni sve alternative iste, a sigurne su samo one koje je provjerila nauka. Osnovne razlike koje među njima postoje su da se dijele na duhanske i bezduhanske proizvode, kao i različite tehnologije na kojima počivaju. Tako s jedne strane postoje duhanski sistemi bazirani na tehnologiji zagrijavanja pravog duhana, od kojih je najpoznatiji IQOS, koji je ujedno i jedini sistem za zagrijavanje duhana koji je Američka agencija za hranu i lijekove svrstala u kategoriju proizvoda modificiranog zdravstvenog rizika. S druge strane, tu su e-cigarete koje funkcioniraju na principu zagrijavanja tečnosti koja može sadržavati nikotin.

I dok možda u širokoj populaciji postoji skepsa u ove alternative, nauka je ipak nepodijeljena i tvrdi da su ovi uređaji bolja opcija od nastavka pušenja, ali samo ako se radi o provjerenim, naučno zasnovanim proizvodi i ukoliko u potpunosti pređete na njih. Naravno, najbolja odluka koja se može donijeti je da se u potpunosti ostave cigarete i svi duhanski i nikotinski proizvodi, ali za one koji to ne žele, alternative, a njih nije malo, jesu bolje rješenje.

Najveća prednost uređaja koji zagrijavaju duhan, a ne sagorijevaju je eliminiranje procesa sagorijevanja, čime se eliminira većina štetnih i potencijalno štetnih materija koje se oslobađaju sagorijevanjem kroz duhanski dim. Također, ovi uređaji sadrže pravi duhan samim tim i supstancu nikotin, prirodni sastojak biljke duvana, koja izaziva zavisnost, ali dokazano nije glavni krivac za bolesti povezane sa pušenjem.

Ono što je zajednično elektronskim cigaretama i uređajima koji zagrijavaju duhan je da su i jedni i drugi alternative tradicionalnim cigaretama i bolje rješenje od nastavka pušenja, a po čemu se razlikuju pogledajte u nastavku: