Nastavljen trend pada nezaposlenosti na prostoru Grada Zenica

“Tokom prošlog mjeseca na prostoru Grada Zenice, a prema podacima zeničkog Biroa rada, nastavljen je trend pada nezaposlenosti, te je krajem marta na evidenciji ovog Biroa bilo 17.119 osoba, što je manje za 201 osobu, odnosno za 1,16 posto, nego krajem februara, a čak za 6,23 posto manje u odnosu na isti period prošle godine”,potvrdio nam Saudin Burić, rukovodilac Biroa rada grada Zenica.

U strukturi nezaposlenih tokom prošlog mjeseca najviše je bilo, njih 36,04 posto,  osoba sa srednjom stručnom spremom treći stepen, dok je najmanje bilo nezaposlenih sa visokom stručnom spremom, njih 7,14 posto.

Ukupan broj korisnika novčane naknade je 787 osoba, a zdravstveno osiguranje putem Službe za zapošljavanje ima 14.824 osobe.

“Za prošlomjesečni Javni poziv sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja vladalo je veliko interesovanje, prema kojem je iz Zenice 138 poslodavaca dobilo sufinansiranje zapošljavanja, dok je 69 nezaposlenih osoba dobilo priliku da pokrene vlastiti obrt”, navodi Saudin Burić, rukovodilac Biroa rada grada Zenica. (V.J.)