MUP ZDK: Pretresi na 28 lokacija na području tri kantona i Brčko distrikta

Ilustracija

Rano jutros, od strane policijskih timova Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, započeti su istovremeni pretresi na 21 lokaciji na području Visokog i Breze, 2 lokacije na području Kantona Sarajevo, 2 lokacije na području Srednjobosanskog kantona i 3 lokacije na području Brčko distrikta BiH. 

Radi se o opsežnoj policijskoj akciji kodnog naziva “META”, koju sprovodi Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i koja je usmjerena na lišenje slobode i procesuiranje lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije BiH i “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Aktivnosti u okviru akcije “META” se poduzimaju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, te se postupa po naredbama općinskih sudova u Zenici i Visokom, a današnje aktivnosti se provode u saradnji sa policijskim timovima Federalne uprave policije, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona i Policije Brčko distrikta BiH.

Više detalja o rezultatima same akcije moći ćemo potvrditi tokom dana, po okončanju naznačenih aktivnosti koje su još uvijek u toku.