EUFOR-ovi vojnici na ulicama bh. gradova: Šta to suštinski znači

Foto: Klix.ba

Prethodnih nekoliko dana, a intenzivnije od danas na ulicama brojnih bosanskohercegovačkih gradova primjetno je prisustvo vojnika EUFOR-a. Radi se o odgovoru Evrope na uzburkale političke tenzije, ali i retoriku koju je zadnjih pola godine u BiH generirao Milorad Dodik (SNSD).

Fizičko prisustvo vojske u misiji EUFOR-a na ulicama bh. gradova nije ostalo neprimjećeno. Za jedne je to poruka da Evropa i države koje su odgovorne za provedbu Dejtonskog sporazuma u BiH brinu o ovoj državi te da neće dozvoliti nikakvu vrstu eskalacije.

Za neke druge ovakve slike su poruka da je BiH možda pogodno tlo za eventualnu nestabilnost, s obzirom da se u tumačenju brojnih analitičara BiH dovodi u kontekst zemalja gdje Rusija može utjecati i na sigurnosnu situaciju.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Međutim, ruska agresija na Ukrajinu je brže nego ikad ujedinila Evropu pa i NATO da aktivnije povedu računa o zemljama i teritorijima koje su njena interesna sfera, a BiH je jedna od njih. Iako mnogi smatraju da u BiH neće doći niti može doći do narušavanja sigurnosne situacije, pojačano prisustvo vojnika EUFOR-a, odnosno dolazak novih 500 pripadnika u praksi znači jasnu poruku da niko ne smije ni pomisliti na narušavanje teritorijalnog integriteta BiH.

S tim u vezi od danas će na bh. nebu trenažne letove izvoditi francuski mlazni avioni Rafale, koji će preko Zapadnog Balkana pa i BiH prelijetati. Avioni će polijetati s nosača aviona Charles de Gaulle koji se nalazi u Sredozemlju.

Na ovaj način Zapad šalje poruku da se sigurnost na Zapadnom Balkanu, a posebno u BiH ne smije narušavati te se prisustvo vojske na ulicama može posmatrati kao preventivna mjera.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

U BiH se trenutno nalazi 1.100 vojnika EUFOR-a, koji su raspoređeni u više gradova u oba entiteta. Prisustvo strane vojske u BiH je dio već ranije odobrene misije u našoj zemlji uz odobrenje institucija u BiH, ali i Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Stoga i oni građani koje prisustvo vojske na ulici možda čini nervoznim, i čini da se možda osjećaju nelagodno pitajući se zbog čega su tu, treba napomenuti da se sve odvija u skladu s ranije uspostavljenom misijom.

Klix.ba