Centar ženskih prava u Zenici organizuje manifestaciju „Ljubičasti dani“

Obilježavajući 08. mart, Međunarodni dan žena, Centar ženskih prava u Zenici od 07. do 11. marta organizuje manifestaciju nazvanu „Ljubičasti dani“.

U sklopu ove manifestacije biće organizovana 07. marta interaktivna info sesija, dan kasnije ulični performans „Reaguj, spriječi, prijavi“ sa Plesno modnim studiom „Shadows“, zatim 09. marta radionica za mlade „Etikete“ u Centru za mlade, 10. marta trosatna edukacija „ Rodne uloge u društvu“ na Filozofskom fakultetu, te 11. marta ulična akcija „Cvijeće je lijepo, ali draža su nam prava“na Trgu Alije Izetbegovića.

“Namjera nam je sa ove manifestacije poslati jasnu poruku da je 08. mart puno više od ruža, te da žene svakodnevno proživljavaju ne tako lijepe stvari”, ističe Edina Sejmenović, portparolka Centra ženskih prava u Zenici, napominjući da je nulta stopa nasilja nad ženama ono što treba biti svakodnevna tema, a ne samo u određene dane, kao što je 08. mart, kako bi skrenuli pažnju javnosti da nam treba briga za goruće probleme u društvu, kao što je nasilje nad ženama. (V.J.)