Eko udruženja pokrenula aktivnosti na formiranju novih zaštićenih područja u ZDK

Nekoliko eko udruženja na prostoru ZDK u saradnji sa kantonalnom Vladom pokrenuli su aktivnosti na formiranju novih zaštićenih područja na teritoriji ovog kantona, a u cilju provedbe procedure njihove zaštite prema Zakonu o zaštiti prirode.Među pomenutim eko udruženjima je i zenički „Eko forum“.

„Trenutno je na prostoru ZDK jedino zaštićeno područje Park prirode Tajan, a naša namjera je da se to proširi i na ostala područja koja zaslužuju da budu zaštićena po Zakonu o zaštiti prirode“, kaže Samir Lemeš, predsjednik UO „Eko forum“ Zenica, navodeći da su među njima: Babino Tvrtkovac, planina Zvijezda u Varešu, još jedno područje na Tvrtkovcu, u Maglaju i Visokom, kao i područje oko Ribnice u Kaknju.

„Sva ova područja potencijalno bi mogla biti zaštićena, ali smatramo da je potrebno osnovati i posebnu ustanovu na nivou kantona, koja bi se bavila zaštitom i čuvanjem tih eko područja, kao i njihovim upravljanjem“, pojašnjava predsjednik UO „Eko forum“ Zenica.

Pom njegovim riječima, u aktivnostima formiranja novih zaštićenih područja na prostoru ZDK nevladin sektor je već našao sredstva i angažovao eksperte za izradu potrebnih eleborata i oni su za sva ta područja već skoro gotovi i jedino što nedostaje je kako će se njima upravljati, jer o tome može odlučivati kantonalna vlast.

„Razgovori o tome su otvoreni i nadamo se da ćemo uskoro doći i do rješenja“, kaže Samir Lemeš, predsjednik UO „Eko forum“ Zenica.