Teška situacija u jedinom ženskom nogometnom klubu u Zeničko-dobojskom kantonu

Ženski nogometni klub Čelik iz Zenice nakon 16 godina postojanja i rada, nalazi se pred gašenjem.

Nekadašnji premijerligaš prvi dio sezone u Prvoj ligi Federacije BIH počeo je veoma ambiciozno. Uprava je dovela nekoliko iskusnih igračica sa kojima je željela izboriti povratak u društvo najboljih. Problemi su kulminirali već nakon nekoliko prvenstvenih kola. Zbog neisplaćenih a obećanih premija, ekipa je odbila otputovati na gostovanje protiv Željezničara u 11. kolu.

„Ekipa koja se dovela u jesenskom dijelu je napravila dobar rezultat. Međutim presudio je finansijski faktor. Igračicama nisu isplaćene obećane premije, jer nije bilo dovoljno novca. Nakon toga igračice sa strane su odbile da igraju utakmicu posljednjeg kola jesenjeg dijela protiv Željezničara u Bosanskoj Krupi. U proljetnom dijelu neće uopšte da igraju za Čelik. Ja sam se vratila u klub da pokušam da spasim klub od gašenja“, izjavila je v.d. predsjednica Vahida Mujčinović.

Ženski nogometni klub Čelik jedini je ženski nogometni klub na području ZDK. Igračice su zbog dugovanja čak odbile da vrate i zaduženu sportsku opremu. Osim neisplaćenih premija dodatni problem za klub su i pravosnažne sudske presude za neplaćene račune za korištenje sportskih terena.

„Tako je. Pošto je bilo duga za sportske terene, došlo je do blokade računa od strane Općinskog suda u Zenici. Trudim se i pokušavam danima da se račun odblokira kako bi imali pravo učešća na javne pozive grada i kantona za raspodjelu finansijskih sredstava za 2022. godinu. Bez gradske i kantonalne podrške klub neće moći opstati“, kategorična je naša sagovornica.

Prema riječima Vahide Mujčinović ukupna dugovanja ŽNK Čelik u ovom trenutku su oko 16.000 KM. U ovom trenutku trener Adis Bešić nema dovoljan broj nogometašica sa kojima bi mogao nastaviti ligu. Zbog toga pripreme nisu ni počeli.

„Trenutno stanje je katastrofalno. Imali smo dobru ekipu. Nakon dva mjeseca nismo bili u prilici da ispoštujemo dogovoreno sa igračicama i one su odbile da igraju. Nemamo uslove za nastavak lige. Trenutno radimo na tome da omasovimo  ženski nogomet i da pravimo ekipu za naredne sezone”, izjavio je trener Adis Bešić.

Nekolicina zeničkih nogometašica već je registrovana za SFK 2000 Sarajevo i igraće za ovaj klub. Prva ženska liga Federacije BiH nakon gašenja Čelika u drugom dijelu ostaje sa 10 klubova. (M.P.)