ZDK: Uprava civilne zaštite o izmjenama plana zaštite od poplava

Kantonalni operativni plan zaštite od poplava Zeničko-dobojskog kantona periodično je podložan izmjenama radi potrebe usklađivanja za novonastalom situacijom sa terena, potvrdio je dana direktor Uprave civilne zaštite, Džavid Aličić.

„Tim povodom nedavno sam održao sastanak sa ministrom vodoprivrede, poljoprivrede i šumarstva koji je, inače, po resoru nadležan za ovu oblast“, ukazao je Aličić.

U narednom periodu bit će organizovan tematski sastanak sa predstavnicima općina i gradova zaduženih za civilnu zaštitu kako bi se dodatno razjasnile nadležnosti, te ukazalo na značaj preventivnih aktivnosti.

Iz Uprave civilne zaštite bit će upućena inicijativa da se svakako planiraju budžetska sredstva u lokalnim sredinama, te razmotri mogućnost izdvajanja određenog procenta po osnovu povrata sredstava od vodnih naknada, namijenjenih za preventivno djelovanje.

„Optimista sam, da bi u slučaju da svako, u okviru nadležnosti, provede potrebne aktivnosti oko uređenja korita potoka i rijeka, u narednih nekoliko godina imali znatno povoljniju situaciju na terenu“, istakao je Aličić. (Š.B.)