Gradonačelnik Fuad Kasumović uputio otvoreno pismo Muftiji zeničkom

Na Facebook stranici gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića objavljeno je pismo koje je prvi čovjek Zenice uputio muftiji Mevludinu Dizdareviću. Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti.

“Uvaženi muftija Dizdareviću, u posljednjih nekoliko sati obratio mi se veći broj građana koji apeluju da iskoristim poziciju gradonačelnika i autoritet koji uživam, kako bi se suzbile negativne pojave kakvim su u četvrtak svjedočile džematlije zeničkih naselja Putovići i Gorica.
Prema tvrdnjama naših sugrađana, delegacija SDA Zenica predvođena federalnim zastupnikom Suadom Kaknjom i gradskom vijećnicom Eminom Tufekčić oglušila se o upozorenje Medžlisa Islamske zajednice Zenica da u našim džamijama nisu dozvoljena stranačka okupljanja.
Podsjećam Vas, da ste u ovo teško vrijeme itekako odgovorni za sudbinu Bošnjaka, kao i da je uloga Muftiluka u lokalnoj zajednici jako važna, što Vas obavezuje da spriječite zloupotrebu naših bogomolja za promociju politike, a posebno ove koja je ugrozila opstojnost našeg naroda i svojim aferama i lošim procjenama postaje pogubna po bošnjački narod i jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu. Naravno, u našim džamijama ne smije biti mjesta ni za propagiranje drugih politika, kako one nezavisnih kandidata, tako i grupa poput A-SDA ili NES koje u džamije ulaze i namaz obavljaju bez abdesta, s jedinim ciljem da se u čoporima fotografišu ispred džamije.
Uvaženi muftija Dizdareviću, želim vjerovati da ćete brzo i odgovorno reagovati i zabraniti vođenje predizbornih kampanja po džamijama i drugim džematskim prostorijama, a odgovorne za propuste u Putovićima i Gorici, najmanje upozoriti kako se ovakvi incidenti ne bi ponovili u ostalim džematima.
Koristim i ovu priliku da iskažem spremnost Gradske uprave Zenica sa mnom na čelu, da nastavi podržavati razvoj i jačanje vjerskih zajednica, posebno u infrastrukturnom pogledu”.