15. februar – Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka

Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka i ove godine obilježava njima najbitniji dan u godini 15.februar – Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka.

Cilj im je prije svega da podignu svijest o pedijatrijskom kanceru, ali i da ukažu na probleme i potrebe djece oboljele od raka i njihovih porodica.

Fokus ovogodišnjeg 15. februara stavili su na važnost rješavanja problema bolovanja roditelja djece oboljele od malignih bolesti te obnavljanja inicijative na istu temu, a koju će uputiti prema Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

“Mi smo jos 2017.godine predali tu inicijativu gdje smo trazili da roditelji djece oboljele od raka imaju bolovanje tokom cjelokupnog aktivnog liječenja,da dobiju zaradu od plate u iznosu od 100%,a ne kako je predviđeno sadašnjim zakonom od 70%, te da budu oslobođeni od produženja bolovanja odlazeći po raznim komisijima.Iskreno se nadamo da ćemo na današnjoj konferenciji naići na senzibilizirane zastupnike,odnosno nivoe vlasti koji odlučuju o tome i donose takvu zakonsku regulativu i da ćemo ove probleme riješiti”, kazala nam je ispred udruženja Srce za oboljelu djecu Atifa Buldić-Bešić.

FBiH, pored Crne Gore, jedina je u regionu koja nema riješenu ovu zakonsku regulativu.(E.S.)