Sulejman Spahić nepravomoćno osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora

Općinski sud u Zenici krajem decembra nepravomoćno je osudio Sulejmana Spahića, poznatog po nadimku Sule, na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu i šest mjeseci zbog krivičnog djela „nasilničko ponašanje”, iz člana 362. Stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Za ovo krivično djelo maksimalna kazna je tri godine zatvora. Optužnicu je podiglo Kantonalno tužilaštvo 11. maja prošle godine, a nepravomoćna presuda je donesena 21.12. prošle godine. U presudi sudije Edvina Kokića, između ostalog se navodi, da je Sulejman Spahić Sule nasiljem prema drugom i naročito drskim ponašanjem ugrozio građanski mir čime je počinio krivično djelo „Nasilničko ponašanje” iz člana 362. stav 1. krivičnog zakona FBiH. Njemu se na teret stavlja, a što se tokom sudskog procesa materijalnim dokazima i izjava svjedoka dokazano da je 17. marta prošle godine u holu hotela Dubrovnik udario S.I. šakom desne ruke u predjelu lijeve strane lica, nakon čega je nastavio trčati za oštećenim sve do raskrsnice kružni tok koja se nalazi u blizini hotela.

„Bezrazložan napad na oštećenog od strane optuženog, na javnom mjestu, te nakon toga u dva navrata gonjenje oštećenog saobraćajnicom i kroz raskrsnicu kružni tok i više nego jasno predstavljaju radnje izvršenja krivičnog djela nasilničko ponašanje koje se stavlja na teret optuženom”, stoji između ostalog u tekstu presude.
uzimajući u obzir sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti sudija Kokić je odredio zatvorsku kaznu od godinu i šest mjeseci što je sredina zapriječene kazne za ovo krivično djelo.
Na ovu presudu moguće je izjaviti žalbu Kantonalnom sudu u Zenici.
Podsjetimo, kolega Sinan Gluhić je također bio žrtva napada Sulejmana Spahića, ali je taj slučaj odbačen u Tužilaštvu ZDK zbog nedovoljno dokaza. (N.G.)

Ispod pročitajte detalje presude.