Šta će poskupiti u 2022. godini?

FOTO: biznisinfo.ba

Ukoliko je i bilo slavlja, stanovništvu Bosne i Hercegovine nije trebalo dugo vremena da se vrati surovoj realnosti.

Poremećaji na svjetskom ekonomskom tržištu, inflacija, stalni rast osnovnih životnih namirnica, nove – veće cijene električne energije za privredne subjekte, ali i plina za veliki broj potrošača razlog zbog kojeg već ovog prvog januara odzvanja pitanje kako do kraja mjeseca, a kamoli godine.

Sunčano jutro, blago prohladno, kao utjeha za najave poskupljenja plina u Istočnom Sarajevu. Iza osmijeha građana krije se zabrinutost i strah od neizvjesnosti

No obećanja, ako je suditi po izreci, ludom su radovanja. Iz Kantonalnog preduzeća Sarajevogas u Federaciji BiH, koji su snadbjevači za preduzeće u Istočnom Sarajevu već su najavili povećanje cijena i to zbog povećanja nabavne cijene gasa.

“Povećanje cijene gasa u Istočnom Sarajevu predviđa 8,74 višu cijenu prema potrošačima u domaćinstvima kao i 8,16 posto prema privrednim licima”, saopćili su iz preduzeća Sarajevo-gas u Istočnom Sarajevu.

Ono što nije najavljeno i do čijeg poskupljenja za sada neće doći su cigarete, ali ne i duhana za motanje. 750 miliona maraka je prihod po osnovu akciza na duhan i duhanske prerađevine u godini iza nas.

“Za pojedine vrste duhana za motanje i pušenje bit će određenih korekcija, odnosno blago povećanje s obzirom da je akciza po kilogramu nešto veća u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu”, ističe Ratko Kovačević, UIO BiH.

Dok se ima za duhana postavlja se pitanje hoće li se imati za hljeba. 40 posto potrošačke korpe odlazi na troškove za hranu, pa povećanje najniže plate nije dovoljno, smatraju u Udruženju potrošača Reakcija iz Banjaluke i predlažu smanjenje akciza na gorivo.

“Smatram da bi naša vlast morala da razmisli i smanji akcize na gorivo kako bi smanjila dalje divljanje cijena na našem tržištu koje će evidentno se dogoditi”, ističe Dušan Srdić, Udruženja za zaštitu potrošača Reakcija.

A šta se može sa kratkoročnim mjerama, može li se živjeti, a kamoli slaviti?

N1 BiH