Kasumović: Da li MUP ZDK postaje kriminalno-familijarna institucija?

“Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) odavno je postalo kriminalno-privatna institucija, dok svakodnevno bilježimo sve veći broj saobraćajnih nesreća, pucnjava, ubistava”, objavio je na svom Facebook nalogu gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. Objavu u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Nažalost, dešava se to otkako je iz penzije vraćen da vodi MUP ZDK presuđeni kriminalac Fadil Jaganjac, koji je nedavno u MUP ZDK zaposlio svoju kćerku. Da se Jaganjcu i A-SDA/NES-u osladilo prinudno slanje u penziju govori činjenica da su nedavno dostavili obavijest o penzionisanju pomoćnici ministra za računovodstvo i podršku, a kako bi na to mjesto mogao doći Rusmir Isak, nekadašnji vijećnik i sin Rame Isaka, predsjednika A-SDA ZDK odnosno NES-a ZDK. Tu se porodična zapošljavanja ne završavaju jer u MUP-u ZDK treba početi raditi i suprugra Kasima Alića, savjetnika kabineta drugog sina Rame Isaka i to ministra Arnela Isaka. Sve to podržavaju njihovi partneri u vlasti na nivou Kantona, odnosno SDA i HDZ i to po cijenu opstanka klimave većine.
Derogiranje MUP-a ZDK počinje još prinudnim slanjem u penziju najstručnijeg i najsposobnijeg policijskog komesara u BiH Semira Šuta, na čije mjesto dolazi Rusmir Šišić, kadar A-SDA odnosno NES-a. On je figura kojom, također, pored ministra Darija Pekića, upravlja penzioner Jaganjac koji se ponaša kao da je MUP ZDK njegova privatna prčija zaboravljajući da je kao bivši šef Terenskog ureda granične policije BiH krajem 2010. godine pravosnažno osuđen na pet mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti i istjeran iz državne službe.
Poruka da presuđeni kriminalci, sa sumnjivom prošlošću, postavljaju za savjetnika MUP-a ZDK, vedri i oblači policijskom agencijom nikako nije ohrabrujuća i sa pravom kod građana Zenice i Kantona izaziva nikada veći osjećaj nesigurnosti. Od smjene časnog i u svijetu cijenjenog komesara, do stavljanja Zeničko-dobojskog kantona na “crnu listu”, imenovanja članova A-SDA/NES i SDA stranke u Nezavisni odbor za izbor i reviziju ZDK, zaposlenja užih članova porodice, do potpune degradacije MUP-a ZDK apsolutno daje za pravo da se zaključi kako se radi o kriminalno-familijarnoj instituciji dok kriminal, nažalost, cvjeta u našem gradu.
Građani moraju biti svjesni da ovakve politike podhitno moraju biti kažnjene, što će biti u prilici učiniti već u oktobru. Svi zajedno dužni smo i moramo čim prije vratiti dostojanstvo i nezavisnost časnoj policijskoj profesiji, čiji pripadnici riskirajući svoje živote štite građane i njihovu imovinu! Na kraju, kao gradonačelnik Zenice, molim profesionalce u MUP-U ZDK, koji su većina, da svoj posao obavljaju časno i vrate dostojanstvo MUP-u ZDK te vjeruju građana u policiju”!