Ovogodišnji Dan rudara se obilježava skromno uz odavanje počasti poginulim rudarima

Povodom 21.decembra, Dana rudara, jutros su predstavnici menadžmenta Rudnika mrkog uglja Zenica i Sindikata rudara odali poštovanje poginulim rudarima i položili cvijeće na Spomen-obilježje za njih podignuto.

„Zbog aktuelne problematike u rudnicima i teže finansijske situacije ove godine Dan rudara obilježili smo na ovaj način i skromno, bez zajedničke svečanosti, koja je bila organizovna ranijih godina“, kaže Isad Turalić, direktor RMU Zenica, upućujući i čestitku svim rudarima na prostoru Fedrecaije BiH za njihov Dan.

„U RMU Zenica ove godine nismo uspjeli ispuniti plan proizvodnje i njegovo ispunjenje je oko 88 posto, jer je od planiranih 428.000 tona uglja iskopano oko 378.000 tona“, navodi direktor RMU Zenica.

Po njegovim riječima ove godine u penziju su ispratili 72 rudara, sa uplaćenim doprinosima i njih 80 posto je već dobilo rješenje o penzionisanju, dok su ostali u fazi dobijanja tog rješenja.

„Uz podršku vladajućeg Društva sada idemo ka reorganizaciji Rudnika, a sve u cilju njegovog normalnog funkcionisanja i poslovanja, servisirajući sve obaveze zakonom propisane i nadam se da ćemo u narednoj godini, uz pomoć Sindikata i vladajućeg Društva, kroz jedan normalan dijalog vrlo brzo doći do potrebnih akata i dokumenata, koji bi doveli rudnike u stanje u kom mogu normalno poslovati i izmiravati sve obaveze“, napominje Isad Turalić, direktor RMU Zenica.

„Ovaj Dan, radi cjelokupne situacije, obilježeli smo evo minimalno, ali rudari uz pomoć Sindikata po brigadama i službama organizovali su da se Dan rudara koliko-toliko obilježi“, kaže Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata rudara zeničkog RMU.

„Sa ovim zadnjim Sporazumom, koji smo postigli s Elektroprivredom mi se nadamo da će iduća godina proteći malo bolje za rudare nego ove prethodne“, ističe Avdić.(V.J.)