Namjerava li BiH nabaviti lijek protiv korona virusa?

Srbija je potpisala ugovor sa predstavnicima kompanije Pfizer za distribuciju njihovog eksperimentalnog lijeka protiv korona virusa. Namjerava li to i Bosna i Hercegovina, te da li će ova antivirusna pilula biti prekretnica u pandemiji?

Pfizerov Paxlovid ili Merck-Ridgeback-ov Molnupiravir, prve su proizvedene antikovid tablete. Dostupna ispitivanja pokazala su da smanjuju hospitalizaciju i smrtnost za približno do 89% i to u slučaju Pfizerovog lijeka. Nakon što je Srbija kao treća zemlja u svijetu potpisala ugovor o distribuciji lijeka sa Pfizerom, o tome se razmišlja i u Bosni i Hercegovini. Sastanak je održan početkom decembra, potvrđuju iz Ministarstva civilnih poslova BIH:

“Predstavnici Pfizera su predstavili način djelovanja lijeka koji je primarno vezan za sprečavanje SARS-COV2 viralne replikacije virusa te saopštili da se dozvola očekuje u martu, najkasnije u maju 2022. godine uz konstataciju da Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) ima kraći rok dostavljanja u odnosu na Evropsku agenciju za lijekove (EMA). Predstavnici BiH su potvrdili spremnost ravnopravnom pristupu lijeku na način da će konačne potrebe BiH će biti revidirane, u odnosu na prethodno iskazane potrebe za neobavezujućom kupovinom, uz napomenu da terapija ovim lijekom neće predstavljati zamjenu vakcini”.

BiH ponuđena nabavka antivirusne kovid terapije

Bosni i Hercegovini je dakle ponuđena nabavka antivirusne kovid terapije, a u okviru Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavci zdravstvenih protivmjera uspostavljenog od strane Evropske komisije. Pilule se, kažu ljekari daju na samom početku zaražavanja, a predviđeno je da one budu dostupne i u kućnom liječenju.

“Mi smo u nekoliko navrata tražil i dobili određene informacije od našeg stručnog, ekspertskog tima koji se bavi preporukama za liječenje. Ono što morate da znate jeste da se lijek daje u prvih 5 dana od zaražavanja, nakon potvrđivanja testa, što znači da bi se taj lijek koristio u populaciji, ne bi bio za bolničku upotrebu… Ima tu nekoliko stvari, pratimo situaciju. Ono što ekspertska grupa preporuči u smislu korištenja lijeka, mjesta korištenja, nabavke, svakako da ćemo to ispratiti”, kazao je Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

Obećanje iz Srbije da će dostaviti lijekove

Antikovid pilula i ako dođe na proljeće u BIH, neće zamijeniti vakcinaciju, kaže struka. Na UKC RS i dalje tvrde da je minimalan broj vakcinisanih sa težom kliničkom slikom, ili onih koji umru.

“Isto tako smo zainteresovani za nove lijekove. Ne želim da licitiram sa imenima. U pregovorima smo i sa našim ministarstvom i sa Ministarstvom civilnih poslova BiH i sa Ministarstvom zdravlja Srbije, koji su uvijek bili uz nas. Ako stignu te određene količine u Srbiju imamo neka obećanja da će nam lijekove dostaviti ovdje”, kazao je Vlado Đajić, direktor UKC RS.

Oko 5 miliona ljudi globalno umrlo je od posljedica korona virusa, a posljednja naučna i farmaceutska dostignuća, vjeruje se optimistično-mogla bi biti prekretnica u pandemiji.

N1 BiH