Gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću određen jednomjesečni pritvor

Fuadu Kasumoviću, gradonačelniku Zenice, određen je jednomjesečni pritvor, kao i Vahdetu Drini nakon ročišta održanog u Kantonalnom sudu u Zenici.

Odluka je to sudskog vijeća na čelu sa sudijom Ramom Ljevakovićem nakon cijelodnevnog ročišta koje je završeno kasno večeras.

“Određen je jednomjesečni pritvor zbog mogućnosti uticaja na svjedoke jer, kako je rečeno, tužilac nije saslušao 11 lica, i nadamo se da će to što prije učiniti, čime će taj zakonski osnov prestati postojati. Ovo je pogrešna sudska odluka i očigledno da je Tužilaštvo namjestilo rezultat. Nije bilo nikakve prepreke da saslušaju te svjedoke jer su imali dovoljno vremena na raspolaganju i očigledno se radi o procesnom manevru kako bi se ostvarili uslovi za podnošenje prijedloga o određivanju pritvora. Stava sam da u ovom predmetu nema elemenata krivičnog djela i da je gradonačelnik Kasumović radio ono što se očekuje od čovjeka koji obavlja takvu funkciju. On je štitio interese Grada a Tužilaštvo ga sumnjiči da nije u dovoljnoj mjeri štitio interese Porezne uprave FBiH. Nije zabilježeno da je neko radio u interesu države a da je označen kao kriminalac. Ovo je simptomatično i za pravosuđe moram reći oštru ocjenu – sramotno”, kazao je nakon završetka ročišta advokat Kasumovića, Asim Crnalić.