SIPA objavila detalje akcije u Zenici: Pretresi na 11 lokacija, još niko nije lišen slobode

Ilustracija

Od ranih jutarnjih sati pripadnici SIPA-e u Zenici provode akciju kodnog naziva “Zenicatras”. U javnosti su se već pojavile informacije o hapšenjima pokednaca u vezi sa ovim slučajem, te da je jedna od “meta” i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

U vezi sa ovom akcijom oglasila se i SIPA.

“Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su započeli pretrese na 11 lokacije na području Zenice, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, oštećenje povjerilaca, prouzrokovanje stečaja i nesavjestan rad u službi iz Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U operativnoj akcija „Zenicatrans“ policijski službenici SIPA-e vrše pretrese stambenih i službenih prostorija, u cilju pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta, odnosno dokumentovanja nezakonitih aktivnosti službenih i odgovornih osoba u Gradu Zenica.

Pretresi se vrše po naredbi Kantonalnog suda u Zenici i pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko Dobojskog kantona u saradnji sa policijskim službenicima ministarstava unutrašnjih poslova SBK-a i RS-a, te FUP-a.

Uzimajuću u obzir da su aktivnosti policijskih službenika u toku, o detaljima operativne akcije javnost će biti informisana naknadno”, saopćeno je iz SIPA-e.

Portparolka SIPA-e Jelena Miovčić nam je kazala kako za sada u ovoj akciji nijedna osoba nije lišena slobode.

Oslobodjenje.ba