Obustavljeni radovi na mostu “Bosna 1” do utvrđivanja okolnosti pada radnika

Radovi na gradilištu mosta “Bosna 1”, na rijeci Bosni kod žepačkog naselja Kahrimani, nakon pada u rijeku dvojice radnika turske kompanije “Cengiz Insaat”, još uvijek nisu nastavljeni – potvrdio je Feni Reuf Kadrić iz Javnog preduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine.

Međutim, istakao je Kadrić, nisu u potpunosti prekinuti radovi na poddionici Poprikuše – Nemila autoceste Koridora Vc.

“Žao nam je što se to desilo, jer se radi o zaista izvanrednim radnicima i preduzeću “Cengiz Insaat” koje je s nama od 2011. godine. Vidjeli ste da dobro rade i napreduju u svim vremenskim uslovima. Radovi su nastavljeni na drugim lokacijama, a nije ni u redu da se radi na tom mostu, dok se ne rasvjetle sve okolnosti i utvrde činjenice koje su dovele do nesreće. Tužilac, policija i vještaci su izvršili uviđaj, a saslušali su i trećeg radnika, koji je s njima bio na platformi i koji se spasio. Kako je njihova sva dokumentacija na turskom jeziku, čeka se da se prevede na bosanski jezik te dostavi istražiteljima”, kaže Kadrić.

Najavljuje kako će to biti vrlo brzo urađeno te smatra da će već za najdalje 15-ak dana radovi biti nastavljeni i na tom gradilištu.

“Najteže je sada ljudima iz Cengiza. Oni trebaju objasniti porodicama Mustafe Aydina (43 godine) i Orhana Polata (47), za kojima se traga, kako je došlo do nesreće. Svi se nadamo da će ih brzo pronaći”,kaže Kadrić.

FENA