23 C
Zenica
Utorak, 23 Jula, 2024
Naslovnica Aktuelno Za pomoć obrtima u FBiH 60 miliona KM, ko može dobiti novac...

Za pomoć obrtima u FBiH 60 miliona KM, ko može dobiti novac i kad je isplata?

FOTO: akta.ba

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić govoreći za Faktor o Uredbi Vlade Federacije BiH koja se odnosi na pomoć obrtima u Federaciji sa ukupno 60 miliona KM, naglašava da će iz novčane pomoći biti isključeni svi oni koji su po ranijim uredbama i zakonima ostvarili određenu vrstu pomoći.

Dodaje kako bi isplata pomoći mogla početi odmah iza Nove godine.

Cilj je očuvanje radnih mjesta i osiguranje podrške likvidnosti u svrhu ublažavanja negativnih posljedica pandemije uzrokovane koronavirusom.

Novac za provedbu ove uredbe je osiguran u Budžetu FBiH za 2021. godinu na razdjelu Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Korisnici finansijske pomoći će koristiti novac kao refundaciju već isplaćenog dijela bruto plaća za uposlene, odnosno dijela doprinosa koji se obračunavaju na propisanu osnovicu za obračun doprinosa za vlasnike za period od 01.8.2020. godine do 31.7.2021. godine.

“Cilj je pomoći one koji imaju prosječan broj zaposlenih, maksimalan iznos koji jedan obrt može dobiti je 30.000 KM. Naglašavam, ko god je ostvario neku pomoć po prethodnim uredbama i zakonima, isključen je iz ove pomoći. Finansijsku pomoć po ovoj uredbi će dobiti oni koji do sada nisu imali nikakve pomoći i očekuje se negdje do 25.000 obrta da će se podržati. Ali tačan broj će se znati kada završimo potrebnu proceduru. Mi ćemo do kraja godine, do polovine decembra, završiti proceduru u kojoj ćemo objaviti podatke, ali ćemo ostaviti mogućnost prigovora, žalbe, korekcija, prvobitno objavljenih podataka. Poslije toga ćemo objaviti kada će novac dobiti, najvjerovatnije odmah iza Nove godine”, kazao nam je Zukić.

Kada je riječ o uvjetima za dodjelu finansijske pomoći, ona se dodjeljuje obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima na osnovu podataka dobijenih od Porezne uprave FBiH.

Među uvjetima za dodjelu ove pomoći su da korisnici imaju sjedište na teritoriji FBiH i najmanje jednog zaposlenog na dane 31.7. i 30.11.2021. godine, te da imaju izmirene obaveze po osnovu doprinosa i poreza.

Uvjet je i da su očuvali postojeća radna mjesta. Pod ovim se podrazumijeva da ispunjavaju jedan od dva uvjeta koji je povoljniji za korisnike finansijske pomoći. Prvi je da 30.11.2021. godine imaju isti ili veći broj zaposlenih u odnosu na 31.7.2021. godine, a drugi da je prosječan broj zaposlenih u periodu od 01.8.2021. godine do 30.11.2021. godine isti ili veći nego od 01.8.2020. do 31.7.2021. godine.

Hide picture