UNZE: Promocija doktora nauka, nagrade za najbolje studente I, II i III ciklusa

Univerzitet u Zenici organizovao je promociju doktora nauka, te uručio nagrade najboljim studentima I, II i III ciklusa univerziteta u  Zenici.

Doktori pravnih nauka su Denis Lauc, Tomislav Novačić, Matea Čizmić i Lejla Hadžimahmutović, dok su najbolji studenti Elvir Hašić, Lejla Zilić-Ćurić i Lejla Hadžimahmutović.

Od 4 doktora pravnih nauka jedino je Lejla Hadžimahmutović iz Zenice. Tema njenog doktorskog rada je „Odgovornost za štetu koju prouzrokuju sudije-pitanje građanske odgovornosti za štetu“, koje u našem pravnom sistemu uopšte nije regulisano.

„Tema je vrlo aktuelna i zanimljiva. Morala sam koristiti jako puno izvora iz drugih država, uglavnom je to bila literatura na francuskom, engleskom i njemačkom, s obzirom da je na našim područjima napisano svega dva članka na ovu temu. Ja namjeravam ovu doktorsku disertaciju pretvoriti u knjigu, to je svakako bio plan mene i moga mentora od samog starta. Za mene ova titula znači mnogo, ovo je zaista bilo jedno dugotrajno putovanje, ali jeste putovanje koje je vrijedilo truda“, rekla je Lejla Hadžimahmutović, doktorica pravnih nauka.

Ona je još preporučila mladim ljudima da krenu njenim stopama, da prigrle svaku priliku da steknu novo znanje i da to znanje praktično primjenjuju.

Preostalih troje doktora pravnih nauka dolazi iz susjedne Htvatske, što je za rektora zeničkog univerziteta veoma značajno.

„Pa velika je čast da studenti iz regije dolaze da doktoriraju na Pravnom fakultetu u Zenici. To samo govori o načinu na koji se ovdje organizuje nastavni proces i to su ozbiljne reference za Pravni fakultet kada mi uspijemo iz Hrvatske da dobijemo kandidate da slušaju doktorski studij u Zenici. Inače, imamo otvorene doktorske studije na tehničkim fakultetima, na politehničkom, mašinskom i metalurško-tehnološkom, i prema mojim informacijama negdje oko 11 kandidata je upisalo taj doktorski studij, ali isto tako otvoren je novi doktorski studij na Pravnom fakultetu gdje je upisano 10 kandidata“, kaže Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici.

Današnja svečanost iskorištena je i za uručenje nagrada najboljim studentima I, II i III ciklusa Univerziteta u Zenici, Elviru Hašić, Lejli Zilić-Ćurić i Lejli Hadžimahmutović.(R.Š.)