Studenti Pravnog fakulteta UNZE pripremaju naučnu konferenciju o klimatskim promjenama

Osim što su najtrofejniji u cijeloj Bosni i Hercegovini, koju predstavljaju u svijetu i Evropi u najboljem svjetlu, studenti i studentice zeničkog prava među rijetkima su u državi i članovi ELSE – Evropskog udruženja studenata prava.

Upravo pod okriljem ovog strukovnog udruženja planiraju i sami organizirati takmičenja studenata, ali će prije toga u Zenici okupiti mlade istraživače iz oblasti pravnih, zdravstvenih i tehničkih studija na velikoj konfereciji o klimatskim promjenama i zaštiti okoliša.

 

Aida Rihić je studentica četvrte godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, učesnica prošlogodišnjeg takmičenja studenata prava u Hagu i članica ELSE.  Kaže Evropsko udruženje studenata prava omogućava im, između ostalog, da uz teorijsku podlogu koju stiču tokom studija usavrše druge pravne, ekonomske i organizacijske vještine. Njih više od stotinu članova i članica zeničkog Pravnog fakulteta u ELSI mogu očekivati i druge vrste podrške. 

„ELSA je svakako značajna i u pogledu budućih aktivnosti naših studenata ne samo da ih priprema u toku fakulteta za određene pravničke vještine, već daje mogućnost da onima koji su se posebno iskazali kao članovi da preporuku za buduće zaposljenje“, kaže Rihić.  

Osim zeničkog još jedino pravni fakulteti iz Sarajeva i Mostara imaju članove i članice u Evropskom udruženju. Pod okriljem upravo Else ovi najtrofejniji studenti u državi planiraju organizirati i svoja takmičenja. Do sada su na brojnim  međunarodnim  i svjetskim osvajali najviša priznanja. 

„Dekanat našeg fakulteta daje veliku podršku studentim a i predavačima kada su u pitanju i takmičenja u okviru ELSE, ali i na svim drugim takmičenjima na kojima učestvujemo. To je jedan od razloga da zenički studenti postižu dobre rezultate do sada, a sigurno će biti podrška i budućim studentima – takmičarima, bilo da su članovi ovog udruženja ili ne“, dodaje Aida Rihić. 

Pod okriljem ELSE i uz podršku resornog federalnog ministarstva krajem slijedećeg mjeseca organiziraju veliku naučnu konferenciji iz oblasti o kojoj se, kako kažu, jako malo posvećuje pažanja u Bosni i Hercegovini, a to su  klimatske promjene i zaštita okoliša. 

„Cilj nam je da okupimo na jedno mjesto mlade istraživače iz svih oblasti dakle pravo, ekonomija, zdravstvene i tehničke studije da potaknemo naučno -istraživački rad iz oblasti klimatskih promjena i zaštite okoliša u BiH, a u konačnici da podignemo svijest građana o velikim ekološkim problemima sa kojima se susreće ne samo naša država, već cijeli svijet“, ističe Aida Zilić Čurić, viša asistentica na Pravnom falultetu UNZE.

Značajan se broj istraživača s drugih fakulteta prijavilo za ovu konferenciju studenata i studentica prava, kao i njihovih kolega iz drugih država.

(A.H.)