Koncert HKD Zenica u čast Drage Kozomarića

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak Zenica, sinoć je održan koncert u čast istaknutog folklornog koreografa Drage Kozomarića.

Drago Kozomarić je svojim dolaskom u naš grad 1955. godine ostavio neizbrisiv trag na kulturnu baštinu Grada Zenica, a osobito djelujući u Hrvatskom kulturnom društvu „Napredak“ u podružnicama Zenica, Vitez i Busovača.

„Drago Kozomarić je osoba koja je djelovala najprije u krugu Željezare i vodila Kulturno umjetničko društvo Željezara, nakon toga je u svom životu vodio tri Napretkova društva u Zenici, Vitezu i Busovači. Ostavio je dubok trag na prostoru Zenice, ali i Srednje Bosne. Mnoštvo mladih ljudi odgojio je u tom smislu da izvode narodne plesove, da izvode koreografije naših igara“, navodi Vlatko Rosić ravnatelj Katoličkog školskog centra  „Sveti Pavao“ i predsjednik HKD Napredak u Zenici.

Drago Kozomarić je nažalost od svoje smrti pa do dana danas pomalo bio zaboravljen, pa je Hrvatsko kulturno društvo Napredak Zenica odlučilo ovom manifestacijom da mu oda počast. Na koncertu su nastupili Hrvatsko kulturno društvo Napredak Vitez, Lašvanske dive, Kulturno umjetničko društvo Željezara Zenica, te Ansambl Bosnia Folk.

„Večeras imamo čast da učestvujemo na jednom divnom koncertu u spomen Drage Kozomarića kojeg ja, nažalost, nisam upoznao. Čuo  sam da je bio izvrstan koreograf i ovom prilikom mu se želimo zahvaliti. Čast je da naše društvu bude u jednom ovakvom programu. Drago Kozomarić je ostavio pozitivne utiske u Zenici, te je očuvao tradiciju naših naroda“ kazao je za naš portal Ahmedin Husejnović, predsjednik Ansambla Bosnia Folk.

Uz plesove, igre i pjesme učesnici su željeli poslati poruku javnosti da unatoč otežavajućim okolnostima kultura nije zamrla, te da se Hrvatsko kulturno društvo Napredak u Zenici zajedno sa Katoličkim školskim centrom doista trudi biti tračak nade za kulturnu scenu. ( A.K.)