Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle

FOTO: web

POSEBNA NAPOMENA ZA VOZAČE !

U skladu sa Ugovorom sa JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine o obavljanju poslova pomoć-informacije, Bosanskohercegovački auto-moto klub – BIHAMK je obavezan da svim motorizovanim građanima koji posjeduju vozilo registrovano u Federaciji BiH pružiti tri besplatne usluge tehničke pomoći na javnim cestama godišnje, a najviše jednu uslugu tokom mjeseca, i to na teritoriji: Unsko-sanskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog, Sarajevskog, Srednjebosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ukoliko se utvrdi da se kvar ne može otkloniti na cesti motorizovani građani imaju pravo i na uklanjanje neispravnih i oštećenih vozila sa kolovoza do baze AMK, najbliže servisne radionice ili parkinga po zahtjevu vlasnika na udaljenost od maksimalno 3 kilometra od lokacije kvara, a u cilju nesmetanog odvijanja prometa. Vozilima koja se nalaze u kvaru izvan ceste na javnim parkinzima i prostorima za mirovanje mogu se pružiti besplatne usluge opravke vozila na licu mjesta, s tim da će prednost imati vozila koja trebaju pomoć na cesti. Vozila izvan ceste nemaju pravo na besplatne usluge prijevoza, jer ne ometaju saobraćaj za druga vozila i učesnike u saobraćaju.

………………………………………
U jutarnjim satima na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. U područjima sa maglom kolovoz je mokar i mjestimično klizav. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Na autoputu A-1 zbog radova na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Zbog radova na redovnom održavanju magistralnog puta Lašva-Vitez, u mjestu Kaonik, danas će se u vremenu od 09 do 17 sati saobraćati usporeno-naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog radova u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) od 20 do 5 sati, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Zbog radova u tunelu Čemerno (Tjentište-Gacko) saobraća se jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima Srebrenik-Orašje i Stolac-Hutovo.

Na graničnim prelazima Bosanski Brod i Bosanska Gradiška pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su, za sada, kratkotrajna.