Tarik Alajbegović gost nove radionice Kreativnog kulturnog ljeta

Ispred knjižare „EN“  u Zenici, danas je održana još jedna u nizu radionica Kreativnog kulturnog ljeta. Autor iz Sarajeva, Tarik Alajbegović predstavio je posjetiocima svoju knjigu pod nazivom “Historija starog Svijeta“.

„Historija starog Svijeta je petogodišnji projekat, koji je rađen na lagan način. Prva koncepcija je bila da se na jednom mjestu objedine sve civilizacije“ navodi autor.

Ovo je knjiga pisana za raznovrsne čitalačke društvene grupe. Knjiga pisana za učenike, radnike, profesore, za ljude bez obzira na stepen i vrstu obrazovanja.

„Djeca su zahvalna publika, uče o svijetu, te se dalje školuju, a historija je korisna nauka jer daje bolje razumijevanje društvu. Veoma važno je da znamo svoje korijene“, kazao nam je Tarik.

Knjigu Tarika Alajbegovića, nije teško čitati. On se direktno, neposredno obraća čitaocima. U tome je njena originalnost i u tome je, između ostalog, odgovor na pitanje: – Zašto još jedna knjiga o historiji svijeta? Počinje s prvim civilizacijama, a završava se padom moćnog Rima. Prednost ove knjige je i u tome što čitaocu pruža osnovne podatke o Starom vijeku, tako da će imati više znanja o samom sebi i svome naslijeđu.

Ako hoćete znati zašto je rad osnova historije, onda zaista ovo djelo trebate pročitati. (A. K.)