Otvorena likovna izložba „Zenici s ljubavlju“

„Zenici s ljubavlju“ naziv je likovne izložbe koja je sinoć, u organizaciji Galerije „Preporod“ Zenica, otvorena u prostoru Sinagoge.

Na izložbi su predstavljeni radovi 11 autora koji nemaju Likovnu akademiju ali su, kako kaže Amna Sofić, predsjednica galerije „Preporod“, ipak umjetnici sa talentom sa kojim se čovjek rađa. Željeli smo, kaže ona, da pokažemo ljude koji žive sa nama, naše su komšije, viđamo se sa njima svaki dan i možda imamo neku njihovu sliku.

“A ne znamo ništa o njima. Ni šta su završili ni kojom tehnikom slikaju ni od kada se bave slikarstvom. To je bio osnovni cilj koncepta ovih izložbi. Ovdje je 11 umjetnika koje smo pozvali na izložbu, a njih ima još u Zenici. Željeli smo da ovu izložbu poklonimo našem gradu, da kažemo kako grad ima umjetnike na koje uvijek može računati i koji će biti kulturna scena ovog grada“, kazala je Amna Sofić.

Među 11 odabranih umjetnika je i Emin Skomorac. Umjetnošću se bavi 40 godina i odušljeven je ovom postavkom.

“Drago mi je kada amateri, da ih tako nazovem mada ih tako ne doživljavam, našli svoje mjesto gdje će izlagati i svoju kreativnost pokazati“, poručio je on.

Na izložbi koja će biti otvorena tri dana, zastupljene su sve likovne tehnike od akvarela, ulja i akrila na platnu enkaustike pa sve do rijetke tehnike rada sa filcanom vunom. (D. T.)